Business Internaţional

Pentru cine lucrează serviciile secrete până la urmă? Cazul Bernard Arnault, proprietarul LVMH şi cel mai bogat om din Europa

Pentru cine lucrează serviciile secrete până la urmă?...

Autor: Catalina Apostoiu

02.12.2024, 00:05 10661

În Franţa, unul dintre foştii şefi ai serviciilor secrete este judecat după ce a constituit o operaţiune de supraveghere în 2008 pentru a merge pe urmele celor care voiau să-l şantajeze pe şeful gigantului de lux LVMH Bernard Arnault, cel mai bogat om al Franţei.

Bernard Squarcini este acuzat că a abuzat de poziţia sa ca şef al agen­ţiei naţionale de informaţii a Franţei pentru a-i găsi pe şantajiştii lui Ar­nault. Acesta neagă orice acuzaţie.

Arnault a depus mărturie la finalul săptămânii trecute în cadrul procesului lui Squarcini, negând că ar fi ştiut despre o presupusă schemă de protejare a grupului de lux, scrie Le Monde.

Squarcini este acuzat că şi-ar fi folosit contactele pentru câştig pri­vat, inclusiv pentru obţinerea de informaţii confidenţiale în numele LVMH. Împotriva acestuia s-au for­mulat 11 capete de acuzare, printre care trafic de influenţă, abuz de fonduri publice şi compromiterea de informaţii având legătură cu secu­ritatea naţională.

Acuzaţiile au legătură atât cu peri­oada în care Squarcini a condus agenţia în perioada 2008-2012, cât şi cu cea în care acesta s-a întors în sec­torul privat, când a lucrat în mare parte pentru LVMH din poziţia de consultant pe securitate. Ancheta­torii spun că chiar din 2008 ofiţeri ai agenţiei au fost folosiţi în încercarea de a identifica un şantajist al lui Arnault.

Se presupune că încercarea de şantajare a implicat un fost bodyguard şi un paparazzo care ceruseră 300.000 de euro în schimbul unor presupuse fotografii cu Arnault şi o femeie care nu era soţia acestuia.

Arnault neagă că ar fi ştiut de vreo încercare de şantajare ce l-ar fi vizat cu privire la o presupusă legă­tură extraconjugală, notează Bloomberg. Acesta a declarat că a aflat despre aceasta „ani mai târziu în presă“.

Cel mai bogat om al Franţei a ca­talogat întreaga situaţie drept o ne­bu­nie, declarând în faţa judecătorilor că fostul său asociat de încredere Pierre Gode, care a decedat în 2018, a avut întreaga responsabilitate pen­tru gestionarea problemelor de securitate la LVHM.

„Nu sunt eu în măsură să judec ce ar fi putut face Gode. Habar n-am avut“, a declarat Arnault.

Alte acuzaţii au legătură cu spio­narea lui Francois Ruffin, pe atunci jurnalist, acum un membru proemi­nent de stânga al parlamentului, şi ziarului său Fakir. Înainte de a deveni membru al parlamentului în 2017, Ruffin a regizat un film satiric, „Merci patron“ („Mulţumesc, şefu), despre Arnault.

Filmul, care a câştigat un pre­mium Cesar pentru cel mai bun do­cu­mentar în 2017, urmăreşte persoa­ne care şi-au pierdut locurile de muncă la un furnizor al LVMH.

LVMH era îngrijorat în legătură cu activităţile lui Ruffin, care la acea vreme intenţiona să perturbe întâlnirile acţionarilor grupului.

Cazul scoate la lumină eforturile pe care compania le-ar fi făcut pentru a-şi proteja imaginea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels