Preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi şi guvernatorul băncii centrale a Japoniei Haruhiko Kuroda le-au făcut unor coloşi americani precum General Electric şi Coca-Cola daruri consistente: grămezi de bani din partea investitorilor europeni şi japonezi, scrie Bloomberg.
Obligaţiuni de aproape 8.000 de miliarde de dolari din diferite părţi ale lumii au acum randamente negative, ceea ce-i împinge pe managerii de fonduri să cumpere obligaţiuni corporative din SUA, unde dobânzile sunt pozitive.
„Draghi m-a obligat, în calitate de investitor european, să mă uit peste hotare la activele care nu sunt denominate în euro“, spune James Tomlins, manager de fonduri la M&G Investments. „Perspectivele legate de randamente sunt mult mai bune în SUA“.
Opt din 11 bănci regionale japoneze incluse într-un sondaj Bloomberg au afirmat că au început deja sau se gândesc să cumpere titluri mai riscante de pe pieţele de afară. Un grup din sectorul japonez al asigurărilor anunţa recent că industria nu va avea de ales decât să achiziţioneze titluri de datorie emise de alte ţări.
Cererea venită din partea investitorilor asiatici şi europeni a contribuit deja la reducerea primelor de risc legate de obligaţiunile corporative investment grade din SUA cu aproximativ o jumătate de punct procentual de la mijlocul lunii februarie, relevă datele Bank of America Merrill Lynch.
Până la sfârşitul anului, primele ar putea scădea la aproximativ 1,5% de la nivelurile actuale de aproximativ 1,72%, potrivit lui Hans Mikkelsen, de la Bank of America Merrill Lynch.
Investitorii europeni şi asiatici ar putea cumpăra obligaţiuni corporative americane în valoare de până la 500 miliarde de dolari în acest an, în creştere cu 50% faţă de anul trecut, anticipează Mikkelsen. Recentele decizii legate de ratele dobânzii luate în Europa şi Asia au coborât randamentele multor obligaţiuni de la aproape zero la niveluri negative.
“Trebuie să ne reorientăm către obligaţiuni străine, cum ar fi cele americane şi europene, sau către produse alternative, pentru a atinge aşteptările legate de profituri”, afirmă Yoshihiro Yamanaka, director al Bank of Kyoto, o bancă regională japoneză.
Investitorii japonezi se îndreaptă adesea către companii ale căror branduri îl recunosc, cum ar fi Coca-Cola.
Potrivit unui raport al băncii centrale americane, aproximativ 32% din obligaţiunile corporative americane cu o valoare de aproximativ 9,46 mii de miliarde de dolari erau deţinute de străini în trimestrul al patrulea, procentul urcând cu 8% din 2009.
Managerii de fonduri din Japonia se confruntă de o generaţie cu randamente scăzute, însă trendul s-a intensificat după ce guvernatorul Băncii Japoniei a îmbrăţişat ratele negative pe 29 ianuarie în faţa ameninţării deflaţiei.
Titlurile guvernamentale japoneze au în prezent randamente negative pentru scadenţele de până la 10 ani, iar randamentul mediu al titlurilor corporative locale este de 0,2%, comparativ cu media de 3,3% pentru titlurile investment-grade americane.