Business Internaţional

Pentru firmele europene din China, frustrarea creşte. Ca să intre pe piaţa chinezească, trebuie să cedeze tehnologie

Pentru firmele europene din China, frustrarea creşte. Ca...

Autor: Catalina Apostoiu

08.03.2017, 00:05 824
Companiile europene cu operaţiuni în China se plâng că noua politică in­dus­trială a ţării asiatice este discriminatorie, dezavantajându-i pe antreprenorii străini. Un studiu al Camerei de Comerţ a UE le rezumă poziţia, potrivit Deutsche Welle.

Camera de Comerţ a UE din China a prezentat recent un raport care analizează efectele iniţiativei China Manufacturing 2025 asupra partenerilor comerciali internaţionali.

Strategia CM2025 include atingerea unor ţinte de cotă de piaţă în 10 industrii vitale, orientate către viitor, atingerea autonomiei în domenii cheie şi trans­formarea conceputului de „inovaţie locală“ în realitate.

Camera de Comerţ a UE admite că accentul pus de China pe actualizarea bazei sale industriale „reprezintă o iniţiativă necesară“, atât din perspectiva mediului, cât şi a sustenabilităţii eco­nomice pe termen lung.

Însă raportul avertizează în acelaşi timp cu privire la generarea unor ten­siuni în creştere cu partenerii comerciali internaţionali prin limitarea accesului companiilor străine şi prin achiziţiile susţinute de stat de companii din UE şi alte pieţe. „În loc să ducă mai departe reformele bazate pe piaţă anunţate la al Treilea Plen în 2013, autorităţile de stat chineze revin din păcate la o abordare mai veche“, se arată în raport.

Preşedintele Camerei de Comerţ UE Jorg Wuttke a declarat că frustrarea din rândul antreprenorilor UE activi în China este în creştere, ducând la o diminuare considerabilă a investiţiilor pe această piaţă.

Investiţiile UE din China au scăzut cu 23% în 2016 faţă de 2015, la 8 mi­li­arde de euro. Spre deosebire, investiţiile chineze în Europa au crescut puternic, cu 77%, în aceeaşi perioadă. Wuttke s-a plâns că firmele euro­pene care-şi doresc un acces rapid la piaţa chineză au fost nevoite în cele mai multe cazuri să accepte transferul unor tehnologii vitale. Acesta a mai spus că există prea multe restricţii în ceea ce priveşte accesul companiilor străine la industrii chineze cheie. „Auzim din nou că firmele străine ar trebui să se bucure de un tratament egal, însă nu mai cred în astfel de declaraţii“, a mai spus preşe­dintele Camerei de Comerţ a UE din China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO