Business Internaţional

Pentru prima dată, o femeie va apărea pe o bancnotă americană, după mai bine de un secol

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Greta Bogdan

18.06.2015, 19:06 198

Chipul unei femei va apărea pe o bancnotă americană, pentru prima dată după mai bine de un secol, scrie Financial Times.

 „Sunt mândru să anunţ astăzi că noua bancnotă de zece dolari va fi prima bancnotă în mai mult de un secol care va avea imprimat portretul unei femei. Acest demers istoric a avut nevoie de ani buni pentru a fi realizat”, a declarat secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew.

Martha Washington, soţia lui George Washington, a fost ultima femeie care a apărut pe o bancnotă americană. Chipul acesteia a apărut pe bancnota de un dolar, care a circulat la sfâşitul secolului 19.  

Numele celei care va apărea pe noua bancnotă de 10 dolari nu a fost încă făcut public, însă Trezoreria a menţionat că va fi vorba despre “o femeie cu notorietate, care a fost inclusiv campioană a democraţiei noastre”. Aceasta va fi aleasă printr-un proiect desfăşurat pe reţelele sociale, în care se va folosi hashtagul #TheNew10, adaugă Financial Times.

Lew spune că noua bancnotă de 10 dolari va apărea în 2020, atunci când se vor împlini 100 de ani de la adoptarea Amendamentului 19, care a acordat femeilor dreptul la vot.

Printre cele propuse pentru a fi imaginea de pe noua bancnotă de 10 dolari se află Harriet Tubman, o sclavă care a fost condamnată la moarte după ce a ajutat alţi sclavi să evadeze în America de Sud, dar şi Rosa Parks, prima femeie care s-a luptat pentru ca negrii să nu le mai cedeze albilor locurile în autobuz. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO