Business Internaţional

PepsiCo dezminte interesul pentru grupul Danone

26.07.2005, 18:56 18

Compania americana de bauturi racoritoare PepsiCo a comunicat autoritatilor franceze ca nu pregateste nici o oferta de preluare pentru grupul Danone, in ciuda zvonurilor din ultimele saptamani, informeaza Forbes.

Anuntul a fost facut de catre Charlotte Judet, purtatoarea de cuvant a Autoritatii Pietelor Financiare (AMF) din Franta, organism de reglementare a pietelor si competitiei, iar efectele nu au intarziat sa apara. In primele 15 minute ale sedintei de tranzactionare de luni, actiunile Danone au scazut cu 7%, pana la nivelul de 99,82 dolari (82,2 euro), dupa ce, in ultimele doua saptamani, valoarea acestora crescuse cu 20% ca urmare a speculatiilor din jurul unei eventuale preluari de catre PepsiCo.

De asemenea, AMF a anuntat ca un numar de actionari minoritari s-au asociat in cadrul unei grupari numite ADAM si au depus o plangere oficiala, prin care cer investigarea unei presupuse manipulari a cotatiei actiunilor Danone de la bursa.

Saptamana trecuta, grupul Danone raportase o crestere de 2,8% a incasarilor pe primele sase luni ale anului, pana la nivelul de 7,77 miliarde de dolari (6,44 miliarde de euro). In ciuda rezultatului favorabil, profitul obtinut in aceasta perioada a scazut cu 37%, din cauza unei plati de 241 de milioane de dolari (200 de milioane de euro). Astfel, profiturile primului semestru din 2005 pentru Danone au insumat numai 347 de milioane de euro, mult sub asteptari si sub rezultatele obtinute in perioada similara a anului trecut. Cu aceasta ocazie, au aparut primele zvonuri privind preluarea grupului francez de catre PepsiCo.

Aceste zvonuri au alertat populatia franceza si au generat reactii emotionale si un consens fara precedent intre politicienii de la Paris. Ministrul de interne, Nicolas Sarkozy, a fost primul care s-a sesizat, afirmand ca "in eventualitatea unei oferte ostile de preluare din partea PepsiCo, guvernul francez ar trebui sa intreprinda orice efort pentru a bloca acest atac".

Apoi, insusi presedintele Jacques Chirac a declarat ca autoritatile franceze sunt "vigilente si mobilizate". Premierul Dominique de Villepin s-a referit la Danone ca fiind parte a "bijuteriilor coroanei" nationale, si a anuntat ca este pregatit sa intervina "pentru a apara interesele Frantei".

Directorul executiv al Danone, Franck Riboud, a afirmat recent ca a luat si el in serios zvonurile privind preluarea de catre Pepsi, manifestandu-si intentia de "a lupta pentru independenta companiei".

In lumina ultimelor declaratii ale politicienilor francezi, dar avand in vedere si dezmintirea intentiilor de preluare venite din partea PepsiCo, Franck Riboud si Danone pot rasufla usurati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO