Business Internaţional

Pericol pentru investitori: un val de datorii de 1.000 mld. dolari ajunge la scadenţă în 2018

Pericol pentru investitori: un val de datorii de 1.000...

Autor: Catalina Apostoiu

04.12.2017, 20:42 1915

Titluri de datorie cu venit fix de 1.000 miliarde de dolari vor ajunge la maturitate în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa anul viitor, punând în dificultate investitorii aflaţi în căutare de randamente, relevă un nou raport citat de Financial Times.

Obligaţiunile au fost emise de companii cu rating investment grade, instituţii suverane şi financiare după criza financiară, când randamentele obligaţiunilor erau mult mai ridicate decât în prezent.

Peste jumătate din titluri vor fi obligaţiuni emise de instituţii financiare, potrivit unui studiu realizat de banca MUFG, aproape o treime venind din partea emitenţilor din sectorul corporate şi restul din partea unor entităţi suverane şi asociate acestora.

Obligaţiunile au generat randamente totale atractive pentru investitori, în timp ce în prezent aceştia se confruntă cu un mediu mai puţin prietenos pentru valorificarea lichidităţilor deţinute şi vor cere prin urmare dobânzi fixe mai mari celor care doresc refinanţări.

2018 va fi probabil primul dintr-o serie de ani cu valuri similare de titluri ajunse la scadenţă, potrivit lui Anthony Barklam, director MUFG. Valul de anul viitor este semnificativ în raport cu nivelul pieţelor de titluri de datorie internaţionale, care totalizează titluri de peste 10.000 miliarde de dolari care urmează să ajungă la maturitate, potrivit International Capital Markets Associations şi Dealogic. Dintre acestea, aproximativ 2.500 miliarde de dolari vor ajunge la maturitate în 2018.

“Dacă randamentele vor continua să scadă, fondurile de pensii, asigurătorii ar putea alege să pună mai mulţi bani la saltea până când acestea îşi vor relua creşterea în loc să investească de dragul de a investi“, arată Barklam.

Totuşi, debitori cum ar fi firmele ar putea recurge la împrumuturi bancare în cazul creşterii randamentelor.

Steven Oh, director în cadrul PineBridge Investments, spune că randamentele ar putea înregistra o oarecare creştere în anul viitor, în parte ca reacţie la creşterea ofertei, dar şi în condiţiile în care Banca Centrală Europeană îşi va restrânge achiziţiile de obligaţiuni.

Potrivit lui Charles St Arnaud, strateg în cadrul Lombard Odier Investment Management, “randamentele vor fi în continuare atractive, însă emiţătorii cu poziţii mai slabe vor întâmpina ceva dificultăţi şi vor fi nevoiţi să plătească în plus“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO