Business Internaţional

Un nou pericol se ridică din Est: Braţul lung al Chinei şi puterea militară a Beijingului încep să dea coşmaruri Vestului, în condiţiile în care se înarmează într-un ritm fără precedent şi ar construi baze militare peste tot în lume

Un nou pericol se ridică din Est: Braţul lung al Chinei...

Autor: Ştefan Stan

20.06.2022, 09:52 46795

Ministrul cambodgian al apărării, Tea Banh, a făcut mari eforturi luna aceasta pentru a convinge oficialii militari şi diplomaţii occidentali că China nu construieşte o bază militară în ţara sa. Comentariile sale la forumul de securitate Shangri-La Dialogue au corespuns insistenţelor Beijingului potrivit cărora Armata Populară de Eliberare nu încearcă să construiască o reţea globală de baze.

Dar SUA şi aliaţii săi nu sunt convinşi. Derek Chollet, un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, a declarat că Washingtonul este "convins" că China construieşte o bază la Ream, pe coasta Cambodgiei din Golful Thailandei. "Avem indicii că China caută o facilitate militară exclusivă", a declarat Chollet într-un interviu.

În ultimul an, clopotele de alarmă au sunat la fiecare câteva luni în SUA şi în rândul aliaţilor săi în legătură cu presupusele planuri chinezeşti pentru noi baze militare. Dar, în mod paradoxal, temerile privind dobândirea de către APL a unei amprente globale şi negarea de către China a faptului că construieşte multe baze ar putea fi ambele justificate.

Cu doar câteva zile înainte de discursul din Singapore al lui Tea Banh, ministrul a participat la o ceremonie de inaugurare a unei construcţii finanţate de China la baza navală existentă din Cambodgia, la Ream. În martie, a apărut vestea unui proiect de acord între China şi Insulele Solomon, despre care unele guverne occidentale cred că ar putea deschide calea pentru ca Beijingul să construiască o bază în această ţară din Pacific. Anul trecut, în SUA au apărut suspiciuni potrivit cărora China ar fi construit o facilitate militară secretă în Emiratele Arabe Unite şi ar putea avea planuri similare în Guineea Ecuatorială.

În timp ce Beijingul respinge îngrijorările cu privire la intenţiile sale, armata sa a început să creeze o reţea de ceea ce numeşte puncte forte strategice de-a lungul unor rute comerciale maritime importante pentru a proteja interesele globale în creştere ale Chinei.

Cartea albă a apărării din 2019 a Chinei a afirmat că printre sarcinile armatei se numără protejarea navelor de marfă şi evacuarea cetăţenilor chinezi în străinătate şi că APL va dezvolta "facilităţi logistice în străinătate".

Dar, în contrast puternic cu armata americană, cu sutele sale de baze dedicate în întreaga lume, APL se bazează în principal pe instalaţii din porturile de peste mări care sunt deţinute sau operate de întreprinderi de stat chineze.

"Chiar dacă Cambodgia şi Emiratele Arabe Unite şi Guineea Ecuatorială ar urma să intre toate în funcţiune în următorii ani, APL nu este pe drumul spre o reţea globală de baze asemănătoare celei americane", a declarat Isaac Kardon, profesor asistent la Institutul de Studii Maritime din China din cadrul Colegiului de Război Naval al SUA.

"[Spre deosebire de] SUA, o ţară care a luptat într-un război mondial şi apoi a susţinut această poziţie în războiul rece, China abia acum începe să îşi construiască o prezenţă militară peste hotare şi pentru aceasta îşi foloseşte amprenta economică globală", a spus Kardon.

Potrivit unui raport coautorat de Kardon şi publicat în aprilie, companiile chineze deţin sau operează cel puţin un terminal în 96 de porturi din 53 de ţări, iar această reţea de infrastructură portuară devine rapid coloana vertebrală a operaţiunilor PLA în largul mărilor.

Navele marinei PLA au făcut escală într-o treime din aceste porturi pentru realimentare sau diplomaţie navală, au efectuat lucrări de întreţinere în nouă dintre ele, au vizitat 69 pentru exerciţii cu naţiunile gazdă şi au intrat în docuri uscate pentru reparaţii în 47, se arată în raport.

Acest model cu dublă utilizare a infrastructurii portuare opune puterea Chinei în ceea ce priveşte activele de infrastructură economică de peste mări la puternica reţea de aliaţi a Washingtonului.

"SUA este obişnuită să construiască baze pe teritoriul aliaţilor lor. Noi nu facem acest lucru, deoarece suntem împotriva construirii de blocuri împotriva altora", a declarat un cercetător militar chinez, care a cerut să nu fie numit pentru că nu a fost autorizat să discute acest subiect.

"Modelul nostru este axat pe dezvoltare. Acum a devenit parte din misiunea armatei noastre să protejeze această dezvoltare în străinătate, dar putem, de asemenea, să folosim roadele acestei dezvoltări pentru a îndeplini această misiune", a spus persoana respectivă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO