Business Internaţional

Perspectivă şocantă: Franţa şi Germania şi-ar putea face propria zonă euro, scoţând din calcul ţările incapabile să se integreze

Perspectivă şocantă: Franţa şi Germania şi-ar putea face propria zonă euro, scoţând din calcul ţările incapabile să se integreze

Autor: Adrian Voicu

09.11.2011, 20:57 4467

Oficialii germani şi francezi au discutat planuri privind o schimbare radicală a Uniunii Europene ce ar presupune formarea unei noi zone euro mai integrate şi mai mici, au spus surse din cadrul discuţiilor citate de Reuters.

Zvonurile vine după ce preşedintele francez Nicolas Sarkozy a vorbit studenţilor din Strasbourg despre o Europă cu două viteze - zona euro mişcându-se mai repede decât cele 27 de state din UE -, o astfel de Europă fiind singurul model pentru viitor.

Discuţii avansate între oficialii francezi şi cei germani pomenesc chiar de posibilitatea ca una sau mai multe ţări să părăsească zona euro, menţinându-se un nucleu care să aibă parte de o integrare economică mai puternică, şi în privinţa politicii impozitelor şi a celei fiscale.

Un oficial UE a declarat că schimbarea structurii zonei euro a fost discutată la nivel "intelectual" dar nu s-a trecut la discuţii operaţionale sau tehnice, în timp ce o sursă din guvernul francez a declarat că nu există niciun proiect în această privinţă.

Unor astfel de măsuri se opun multe ţări UE, de a căror susţinere ar fi nevoie pentru orice modificare a tratatelor , chiar dacă se ştie că integrarea europeană a fost împinsă de motorul franco-german.

În mare parte, o regândire a zonei euro s-ar dori a fi de fapt întoarcerea la liniile trasate iniţial: ţări puternice, integrate economic, care să împartă aceeaşi monedă; linii care au fost modificate pentru primirea Greciei în zona euro.

"Franţa şi Germania au avut consultări intense pe această temă în ultimele luni, la toate nivelurile", a declarat un oficial UE pentru Reuters. "Trebuie să acţionăm cu mare atenţie, dar adevărul este că trebuie să stabilim exact lista celor care nu vor să facă parte din club şi a celor care nu pot face parte din el. Făcând acest exerciţiu, vom fi foarte serioşi în privinţa criteriilor ce vor fi folosite ca puncte de reper pentru integrarea şi adoptarea politicilor economice".

"Încă îi puteţi spune euro, dar vor fi mai puţine ţări", a mai spus oficialul care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO