Business Internaţional

Perspective sumbre pentru Grecia: investitorii privaţi nu vor să se implice în programul internaţional de susţinere

Perspective sumbre pentru Grecia: investitorii privaţi nu vor să se implice în programul internaţional de susţinere

Autor: Mediafax

09.07.2011, 11:33 651

Discuţiile privind implicarea investitorilor privaţi în aldoilea program internaţional de susţinere a Greciei sunt blocate şisunt şanse mici să se ajungă la o contribuţie de 30 de miliarde deeuro, au declarat, vineri, diplomaţi din zona euro.

Germania, Olanda şi alte ţări nordine din zona euro cer casectorul privat să acopere o parte din costul celui de-al doileapachet de împrumuturi pentru Grecia, astfel încât povara financiarăsă nu revină doar statelor şi contribuabililor.

Obiectivul este ca băncile, fondurile de pensii şi companiile deasigurări să contribuie cu circa 30 de miliarde de euro laprogramul total de circa 110 miliarde de euro, prin rostogolireaobligaţiunilor elene deţinute, atunci când ajung la maturitate.

Restul fondurilor vor proveni din veniturile obţinute de Greciaprin privatizări, precum şi de la Uniunea Europeană şi FondulMonetar Internaţional (FMI), în sumă de circa 60 de miliarde deeuro.

După două săptămâni de negocieri între oficiali ai UE, BănciiCentrale Europene (BCE) şi bancheri, reprezentaţi de Institutulpentru Finanţe Internaţionale (IFI), nu s-a înregistrat niciunprogres.

"Nu ne aflăm chiar în faza iniţială, dar suntem pe aproape. Estedestul de greu să îţi dai seama cum se va realiza implicareasectorului privat dorită de germani", a spun un oficial din zonaeuro.

Miniştrii de Finanţe din zona euro vor discuta situaţia luni,într-o întâlnire la Bruxelles, iar aşteptările privind o deblocareîn curând a discuţiilor sunt scăzute.

Grecia speră ca al doilea program de ajutor să fie aprobat pânăla jumătatea lui septembrie.Citiţi mai mult despre implicarea investitorilor privaţi însalvarea Greciei pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO