Business Internaţional

„Perversiunea grotescă“ a Marii Britanii: Premierul britanic ar putea ţine un discurs anti-UE în ziua semnării celui mai important tratat franco-german

„Perversiunea grotescă“ a Marii Britanii: Premierul britanic ar putea ţine un discurs anti-UE în ziua semnării celui mai important tratat franco-german

Oficialii britanici insistă că data provizorie a discursului nu este sfidătoare şi că premierul David Cameron va pleda pentru ca Marea Britanie să rămână în UE. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

14.01.2013, 00:02 2435

Premierul britanic David Cameron a uimit Berlinul cu încercarea de a ţine un controversat discurs despre modificarea statutului ţării de membru al UE în aceeaşi zi în care Franţa şi Germania comemorează reconcilierea de după cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Financial Times.

Pentru a dramatiza şi mai mult momentul, Cameron ia în considerare să ţină discursul în Germania. Cabinetul cancelarului Angela Merkel s-ar afla în contact direct cu cabinetul premierului pentru a discuta acest eveniment.

"Este o nebunie. Domnul Cameron ar trebui să aibă un pic de respect. Este o reacţie ursuză şi o încercare de a fura titlurile ştirilor", a afirmat un oficial german.

Alegerea celei de-a 50 aniversări a semnării celui mai important tratat franco-german pentru a ţine un important discurs anti-UE este "o perversiune grotescă", a spus Denis MacShane, fost ministru britanic pentru Europa.

Cabinetul premierului britanic ar vrea ca discursul să fie ţinut pe 22 ianuarie, deoarece astfel s-ar încadra între inaugurarea celui de-al doilea mandat de preşedinte al SUA al lui Barack Obama, pe 21 ianuarie, şi Forumul Economic Mondial, care începe pe 23 ianuarie.

Oficialii britanici insistă că data provizorie nu este sfidătoare şi că premierul va pleda pentru ca Marea Britanie să rămână în UE, dar cu un statut modificat.

Alegerea locului unde va fi ţinut discursul este, de asemenea, o problemă încă deschisă. Cameron şi-ar putea alege ca gazdă Olanda, un aliat pe tema comerţului liber.

Premierii britanici au o tradiţie înde­lungată în a ţine discursuri despre Europa pe continent, remarcabile fiind cel al lui Winston Churchill în Zürich în 1946, al lui Margaret Thatcher în Bruges în 1988 şi al lui Tony Blair în Varşovia în 2000.

Cameron vrea să supună unui referendum modificarea statutului Marii Britanii în cadrul UE. În disputa Marea Britanie-UE s-a implicat chiar şi SUA, care printr-un oficial de rang înalt a avertizat că o potenţială ieşire a britanicilor din Uniune ar contraveni intere­selor americane, potrivit Thomson Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO