Business Internaţional

Pesimismul investitorilor trimite bursa americană în Zodia Ursului

Pesimismul investitorilor trimite bursa americană în Zodia Ursului

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

04.10.2011, 17:24 1131

Bursa de pe Wall Street a deschis în scădere, iar indicele Standard&Poor's 500 a intrat în aşa-numita "piaţă Bear", după un declin de peste 20% de la nivelul maxim atins la începutul lunii mai, în condiţiile amplificării temerilor legate de criza datoriilor din Europa, transmite Reuters.

Indicele Dow Jones este în scădere cu 2,18%, Standard & Poor's 500 cu 2,06%, iar Nasdaq cu 1,38%.

Acţiunile băncilor americane continuă să fie influenţate negativ de fragilitatea finanţelor europene. Titlurile Morgan Stanley au coborât cu 6,3%, iar de la începutul acestui an cu peste 56%.

Pesimismul din piaţă a fost amplificat de Goldman Sachs, care a redus estimările privind perspectiva de creştere economică a economiilor avansate, în 2012, de la 2,1% la 1,3%.

Piaţa Bear este marcată de pesimismul investitorilor privind perspectivele de câştig şi cele economice, iar indicii bursieri sunt în declin prelungit. Cel mai reprezentativ exemplu al unei pieţe Bear este cel al Marii Depresiuni, din perioada 1929-1932.

Miniştrii Finanţelor din zona euro analizează mărimea contribuţiei creditorilor privaţi la cel de-al doilea program de sprijin internaţional pentru Grecia, decizie care ar putea întârzia implementarea acordului, şi au decis luni seară că statul elen va primi următoarea tranşă de la UE şi FMI în noiembrie.

Informaţia a amplificat temerile investitorilor legate de impactul crizei datoriilor din zona euro, inclusiv a unui posibil default al Greciei (încetare de plăţi) asupra sistemului financiar mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO