Business Internaţional

Pesimiştii avertizează: Se naşte o criză pe pieţele emergente

Pesimiştii avertizează: Se naşte o criză pe pieţele...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.02.2015, 00:03 2838
Retragerea lichidităţilor în dolari şi prăbuşirea preţu­ri­lor materiilor prime ar putea aduce, chiar de anul acesta, o criză pe pieţele emergente, spun mai mulţi analişti pentru CNBC.

Astfel de idei pesimiste contrastează cu performanţele recente superioare ale pieţelor emergente din ultimul timp. Indicele pieţelor emergente al MSCI a crescut cu peste 3% luna trecută, faţă de scăderi ale indicelui industrial Dow Jones şi S&P 500. Se asemenea, un sondaj efectuat de Société Générale a găsit că 70% dintre clienţi sunt optimişti în ceea ce priveşte lumea emergentă.

„Faptul că lichiditatea în dolari americani încetineşte înseamnă că pieţele emergente nu se mai pot finanţa eficient“, spune Atul Lele, director de investiţii la Deltec International Group, referindu-se la retragerea programului de achiziţii de acţiuni cu care Rezerva Federală americană a scos cea mai mare economie a lumii din recesiune.

Institutul de Finanţe Internaţionale (IFI) a preconizat declinul intrărilor de capital în economiile emergente pentru al doilea an consecutiv în 2015, cauza fiind o posibilă majorare a dobânzilor în SUA.

„În timp ce multe pieţe emergente cu bine cunoscute vulnerabilităţi au căutat să-şi întărească politicile şi să profite de preţurile mai mici ale petrolului, cei care au analizat vechile cicluri de înăsprire a politicilor Fed sugerează riscuri mai mari de turbulenţe pe aceste pieţe în anul pe care-l avem în faţă“, se arată într-un studiu publicat de IFI luna trecută.

 

Slăbiciuni structurale

Declinul preţurilor petrolului şi ale metalelor industriale vor acutiza, probabil, slăbiciunile structurale ale pieţelor emergente, în special pe cele ale ţărilor exportatoare de materii prime. În timp ce state precum Venezuela şi Rusia sunt ameninţate de pericole evidente din cauza dependenţei de veniturile din petrol, chiar şi importatorii pot fi ameninţaţi.

„Luaţi ca exemplu Turcia. Profită de preţul mai mic al pe­tro­lului şi cu toate aceastea nu a implementat niciuna dintre re­for­mele structurale de care are nevoie şi încă este dependentă pu­ter­nic de lichiditatea în dolari“, a spus Lele. El nu este sin­gurul cu aceste temeri. Luna trecută, analiştii de la Citi au aver­tizat că „o masă critică de economii riscă să-şi piardă ratingurile din categoria recomandată pentru investiţii în următorii doi ani“. Printre acestea se numărau Rusia, Africa de Sud, Brazilia şi Turcia. În aceste economii, umflarea datoriei publice şi private eclipsează îmbunătăţirea calităţii politicii economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO