15 august.
Văile răcoroase şi tihnitele dealuri ale satului de munte Slon, ascuns ca multe alte localităţi din zonă în pădurile de brazi ale judeţului Prahova, aşeptau într-o monotonie tipică unei zile de sâmbătă, zi de sărbătoare de altfel, lăsarea serii. Însă planurile le-au fost date peste cap şi hibernarea întreruptă când ecourile a peste 230 de curajoşi au început să răsune în văi, iar paşii acestora au început să bătătorească dealurile, într-o încleştare fără precedent care i-a testat la maximum: triatlonul munţilor.
Traseul triatlonului Fără Asfalt a început cu 1.000 de metri de înot în lacul Măneciu, din localitatea omonimă, după care concurenţii au pedalat 21 km de la lac spre cascada Schinda, prin pădure, pe malul Telejenelului şi înapoi spre Tabla Buţii, până pe Plai, deasupra satului Slon. De pe Plai, participanţii au alergat în ultima probă a concursului pe o distanţă de 7 km, până sub vârful lui Crai şi înapoi.
Evenimentul Fără Asfalt la munte, aflat la a doua ediţie, a avut o taxă de participare de 100 de lei, fiecare concurent primind de aceşti bani accesorii pentru triatlon, cum ar fi o cască de înot şi un tricou personalizat, dar în această sumă a intrat şi asistenţa organizatorilor pe tot traseul. Câştigătorul a primit un premiu de 900 de lei, iar organizatorii spun că premiile totale s-au ridicat în jurul a 20.000 lei (4.500 euro).
„Cu fiecare nouă ediţie a proiectului Fără Asfalt, pe care l-am început în 2010, reuşim să punem umărul, alături de triatloniştii de performanţă şi de pasionaţii acestui sport, la formarea unei comunităţi tot mai numeroase, dorindu-ne ca triatlonul să devină un sport pentru un public mult mai larg”, spune Tudor Vlad, iniţiatorul proiectului „Fără Asfalt” şi preşedintele Fundaţiei eMAG.
Echipa care a organizat triatlonul Fără Asfalt la munte a fost formată din şase organizatori, care s-au pus pe lucru încă din decembrie anul trecut. Triatlonul Fără Asfalt a avut şi o ediţie la mare, pe 30 mai, iar organizatorii spun că la acea ediţie au participat 700 de concurenţi.
„Numărul acestora a fost dublu faţă de 2014, de altfel şi numărul celor de la munte”, mai spune Tudor Vlad.
Câştigătorul concursului a fost Ciprian Bălănescu, un veteran de altfel al acestui tip de competiţie şi care a plecat acasă cu 900 de lei. El a reuşit să termine triatlonul în circa o oră şi 40 de minute.
„Triatlonul e un microb. Odată ce l-ai prins, nu mai poţi scăpa de el”, spune Bălănescu, 30 de ani, care participă la competiţii internaţionale şi pentru care proba de anul acesta de la munte a fost mai mult una de „încălzire”.
Care este profilul unui triatlonist:
Profilul participantului la triatlon în România:
- 37 de ani este media de vârstă
- 80% dintre participanţi sunt bărbaţi
- 69% din totalul participanţilor sunt angajaţi
- 32% desfăşoară activităţi în IT
- 39% au venituri lunare de peste 6.000 de lei