Business Internaţional

Peste 27.000 de militari din 22 de ţări participă în iunie, în Polonia, la exerciţiul NATO Anaconda

Peste 27.000 de militari din 22 de ţări participă în...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

25.02.2016, 16:57 130

"Anaconda este o operaţiune excepţională, deoarece la ea va participa un număr mare de state membre ale Alianţei (Nord-Atlantice). În total, 27.000 de militari din 22 de ţări vor fi implicaţi în manevre, dintre care 13.000 din Polonia, 10.000 din Statele Unite şi aproximativ 1.000 din Marea Britanie", a declarat generalul citat de portalul Sputnik.

Tomaszycki a subliniat că cel mai important este numărul ţărilor participante şi nu numărul militarilor. "Este mult mai important pentru noi să vedem un asemenea număr de state participante la exerciţiu decât potenţialul militar cantitativ, deoarece acest lucru arată un nivel înalt de participare politică", a apreciat el.

"Aspectul politic al manevrelor este la fel de important ca cel militar", a subliniat generalul, precizând că exerciţiul urmează să aibă loc în perioada 7-17 iunie, chiar înainte de Summitul NATO de la Varşovia, programat în perioada 8-9 iulie.

Un asemenea număr de participanţi din Statele Unite este legat de mobilizarea în Polonia a 250 de vehicule blindate şi 90 de tancuri americane.

În cadrul exerciţiului, americanii urmează să efectueze manevre de tip "Swift Response" (răspuns rapid), în cursul cărora trupele armatei americane vor fi debarcate în Europa, în poligoane militare poloneze, în apropiere de Torun (nord) şi Olsztyn (nord-est), după care vor trece la îndeplinirea unor obiective în Polonia şi în ţări vecine.

În paralel cu exerciţiul Anaconda se va desfăşura un alt exerciţiu militar important - Saber Strike -, vizând o perfecţionare a manevrelor în vederea unei angrenări de materiale şi personal în ţările baltice, România şi Bulgaria - via Germania şi Polonia, de la vest către est.

Aceste exerciţii au fost programate în contextul în care NATO a decis să-şi consolideze flancul estic pentru a le oferi aliaţilor asigurări, în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, ceea ce a provocat tensiuni şi îngrijorări în regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO