Business Internaţional

Peste porcină afectează grav lanţurile de furnizare şi devine un motiv de îngrijorare pentru economia globală

Peste porcină afectează grav lanţurile de furnizare...

Autor: Izabela Cutieru

05.05.2019, 14:29 122

În luna august a anului trecut, la o fermă cu mai puţin de 400 de porci de la marginea oraşului chinezesc Shenyang, s-a descoperit prezenţa pestei porcine africane, prima apariţie a bolii în ţara în care se află jumătate din porcii lumii, relatează Bloomberg. 

Patruzeci şi şapte au murit, declanşând măsuri de urgenţă, inclusiv sacrificarea în masă şi o blocadă pentru a opri transportul de animale.

Dar a fost prea târziu. Până atunci, boala devenise deja virală, dispersată de-a lungul a sute de kilometri şi îmbolnăvind animale. Nouă luni mai târziu, contaminarea s-a răspândit la nivel naţional, a trecut graniţele Mongoliei, Vietnamului şi Cambodgiei, afectând pieţele de carne, la nivel global.

Deşi estimările oficiale indică un milion de porci sacrificaţi, datele cu privire la sacrificări sugerează un număr de o sută de ori mai mare, în anul 2019. „Este o situaţie fără precedent”, a declarat Arlan Suderman, economist şef în cadrul INTL FCStone, care a analizat pieţele de mărfuri pentru aproape patru decenii. „Acest lucru va afecta preţurile produselor alimentare, la nivel global”.

Tulpina de pestă porcină africană care se răspândeşte în Asia ucide practic fiecare porc pe care îl infectează, printr-o boală hemoragică care se manifestă în moduri similare Ebolei, la om. Nu există informaţii potrivit cărora aceasta ar putea îmbolnăvi oamenii.

Daunele asupra porcilor sunt cu atât mai semnificative pentru China, care are o industrie a cărnii de porc în valoare de 128 miliarde de dolari şi ocupă al treilea loc la nivel global, din punct de vedere al consumului pe cap de locuitor.

„China va fi nevoită să importe cantităţi majore de carne pentru a satisface cererea de consum”, Juan R. Luciano, directorul executiv al Archer-Daniels-Midland Co., unul dintre cei mai mari comercianţi de produse agricole. Achiziţiile de carne din China ar putea, de asemenea, să sporească vânzările de făină de soia, o sursă de hrană pentru animale, în America de Nord, Brazilia şi Europa, a spus acesta. Preţurile cărnii de porc au crescut deja cu 21% în China, faţă de anul trecut, iar exporturile de carne de vită din Australia către China au crescut cu 67% în primul trimestru al anului.

„Aceste evenimente au avut cel mai puternic impact asupra pieţei proteinelor de origine animală şi efectul acestora s-ar putea extinde pe parcursul a mulţi ani de acum. Pieţele vor suferi numeroase schimbări, iar influenţele asupra situaţiilor geopolitice nu vor întârzia să apară”, a declarat Angus Gidley-Baird, analist în materie de mărfuri.

Intensificarea importurilor de carne din China va duce la creşterea costurilor alimentelor, fapt ce va avea impact asupra economiilor întregii lumi.

Extinderea efectelor negative depinde foarte mult de cât de repede poate fi oprită epidemia. Datele oficiale arată o reducere a numărului de porci afectaţi, de la sfârşitul anului 2018, fapt ce susţine evaluarea guvernului potrivit căreia boala se află „sub control eficient”. Cu toate acestea, analiştii de la Morgan Stanley, experţii de la Citigroup, precum şi Departamentul Agriculturii din SUA nu sunt convinşi că boala a încetat să se mai răspândească.

Epidemia ar putea avea şi repercusiuni politice. Xi Jinping, secretarul general al Partidului Comunist din China, ar putea dori să finalizeze negocierile comerciale cu preşedintele SUA, Donald Trump, pentru a facilita importul cărnii de porc, de pasăre şi de vită, necesar pentru a permite deputaţilor chinezi să se concentreze exclusiv asupra atenuării focarelor, a spus Arlan Suderman, economist şef în cadrul INTL FCStone.

Contaminarea subliniază, de asemenea, nevoia urgentă de investiţii guvernamentale pentru pregătirea în cazul epidemiilor, a declarat Amanda Glassman, director executiv al Centrului pentru Dezvoltare Globală.

Pesta porcină africană din China arată că „sistemele de supraveghere a bolilor animalelor şi ale oamenilor nu funcţionează atât de bine precum ar trebui”, a spus ea. „Acest lucru ar trebui să alerteze întreaga lume, dat fiind faptul că potenţialul impact economic al focarelor la scară largă este uriaş.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO