Business Internaţional

Peştii britanici şi puii clorinaţi americani: ciudăţeniile de care depinde prietenia economică a Uniunii Europene cu Marea Britanie şi SUA, aliaţi care-i pot deveni duşmani puternici

Uniunea Europeană a legat explicit accesul post-Brexit al City of London la pieţele comunitare de protejarea dreptului de a pescui în apele marine britanice al pescarilor din comunitatea europeană.

Uniunea Europeană a legat explicit accesul post-Brexit al City of London la pieţele comunitare de protejarea dreptului de a pescui în apele marine britanice al pescarilor din comunitatea europeană.

Autor: Bogdan Cojocaru

28.01.2020, 22:06 934

escarii britanici sunt cei mai entuziaşti adepţi ai Brexitului, sperând că prin ieşirea Marii Britanii din UE vasele de pescuit europene vor pierde accesul la apele şi peştii din largul coastelor britanice.

Însă Comisia Europeană a spus clar că de accesul europenilor de pe continent la aceste capturi depinde accesul City-ului londonez la pieţele UE. Pescuitul este o industrie mică, dar periculoasă politic pentru ambele tabere.

De pe celălalt mal al Atlanticului, oficialii de la Casa Albă vor insista ca viitorul acord de comerţ cu UE să permită exportul pe pieţele comunitare de pui curăţaţi chimic, o practică industrială interzisă în Europa, scrie Financial Times. Peştii din apele marine engleze sunt importanţi pentru pescarii francezi. Bruno Margollé, pescar francez, şi strămoşii săi au pescuit cambulă şi cod în Canalul Mânecii încă din secolul al XVIII-lea, şi, la fel ca alţi pescari care astăzi îşi câştigă existenţa în apele teritoriale britanice, aşteaptă Brexitul cu inima strânsă. Margollé locuieşte în Boulogne-sur-Mer şi are o barcă de pescuit de 24 de metri. El crede că orice limitare a accesului dincolo de linia mediană care separă apele teritoriale ale Franţei de cele ale Marii Britanii - un risc greu de înghiţit şi posibil să apară dacă cele două tabere nu ajung rapid la un acord - ar fi un dezastru pentru el şi pentru cei trei fii ai săi cu care îşi împarte afacerea. „Este echivalentul morţii“, spune francezul. „Nu am niciun plan B. Am o datorie de un milion de euro. Ce aş mai putea face? Nu-mi rămâne decât să-mi trag un glonţ în cap.“ Dacă Marea Britanie post-Brexit îşi închide apele pentru vasele străine, impactul asupra comunităţilor de pescari franceze va fi puternic şi imediat, suprapunându-se presiunilor schimbărilor climatice şi încălzirii apelor. Pescarii spun că din aceste două cauze codul a fugit, iar locul lui este luat de calmari şi crabi. Nimeni nu pune la îndoială faptul că apele britanice sunt mai bogate în peşti. Traulerele franceze, belgiene şi daneze perie fără menajamente locurile de pescuit până la limita de 6 mile marine faţă de coasta britanică, dincolo de care n-au voie să pescuiască decât vasele sub pavilion britanic. Cea mai mare parte a capturilor Uniunii sunt obţinute în Atlanticul de Nord-Est, iar apele britanice sunt cruciale pentru această industrie.

Premierul britanic Boris Johnson a inflamat spiritele recent insistând că britanicii vor recâştiga controlul „spectacu­loaselor bogăţii marine“ ale Marii Britanii. Pentru pescarii euro­peni, aceasta este o promisiune de coşmar. Garantarea continuităţii dreptului de a pescui în apele Regatului Unit după ce Marea Britanie iese din UE pe 31 ianuarie este o prioritate pentru statele membre cu comunităţi de pescari ce depind de Atlanticul de Nord-Est în negocierile cu Londra care vor urma Brexitului.

Diplomaţii UE se tem că nego­cierile, care vor acoperi orice, de la comerţ la servicii financiare - acestea având o contribuţie de 7% la PIB-ul Marii Britanii -, ar putea rămâne agăţate în năvoadele pescarilor britanici. Industria pescuitului marin este un sector economic de dimensiuni reduse în UE, unde asigură locuri de muncă pentru mai puţin 180.000 de persoane, însă este vitală pentru existenţa comunităţilor de pe litoral - electorat care de obicei nu este deschis la compromisuri.

UE a legat explicit accesul viitor al City of London la pieţele comunitare de protejarea dreptului de a pescui al pescarilor din comunitatea europeană.

Premierul Irlandei Leo Varadkar a avertizat luni într-un interviu pentru BBC că un conflict de genul peşti contra servicii financiare este posibil. El a explicat că City of London, unul dintre cele mai mari centre financiare ale lumii, poate pierde accesul la pieţele europene dacă Marea Britanie îşi închide apele de coastă pentru vasele UE. FT apreciază că un astfel de conflict va fi greu de evitat din cauza poziţiilor total diferite ale celor două tabere, a spaţiului redus de manevră şi a timpului scurt disponibil pentru rezolvarea problemei - doar 11 luni după data Brexitului.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis că pescuitul va fi tratat ca „un interes economic esenţial pentru ţara noastră care trebuie apărat“ în negocieri. Poziţia sa a fost adoptată de întreaga UE. Comisia Europeană a spus clar că dacă pescarii din UE îşi pierd accesul la apele britanice, şi pescarii britanici vor pierde vitalul accesul la consumatorii comunitari.

La meniul comsumatorilor euro­peni vor să ajungă şi productorii de carne de pui din SUA. Problema este că aceştia îşi spală puii cu soluţii clorinate sau cu alţi dezinfectanţi, practică interzisă în UE din 1997. Iar Washingtonul va insista energic ca acest subiect politic sensibil - puiul clorinat - să fie inclus în tratatul comercial pe care SUA l-ar putea încheia cu UE, a declarat secretarul american pentru agricultură Sonny Perdue.

El a explicat că Bruxellesul ar trebui să accepte metode de producţie alimentară interzise în UE pentru a face posibil acordul promis recent de preşedintele american Donald Trump şi de preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Până acum, oficialii americani şi europeni au discutat despre o liberalizare a comerţului agricol în chestiuni neînsemnate precum înlăturarea unor obstacole birocratice pentru importurile de scoici şi alte fructe de mare în UE şi vânzările de pere şi mere europene în SUA. Însă Perdue a spus că UE trebuie să-şi schimbe regulile de igienă alimentară pentru a rezolva problema deficitului comercial în agricultură al SUA cu blocul comunitar. „Nu veţi ajunge acolo doar cu mere, pere sau scoici“, a spus oficialul. Comisia şi statele membre, în special Franţa, au exclus negocieri în acest sens în discuţiile din trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO