Business Internaţional

Peter Szijjarto: Politicieni români au intrat într-o "spirală a minciunilor" faţă de Ungaria

Peter Szijjarto: Politicieni români au intrat într-o...

Autor: Mihai Draghici

16.09.2015, 16:28 180

Politicieni români au intrat într-o "spirală a minciunilor", vorbind de soluţii comune cu Ungaria şi, în acelaşi timp, făcând afirmaţii ostile, acuză ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, afirmând că, în actuala situaţie, cooperarea bilaterală riscă să fie imposibilă.

"Unii politicieni români au intrat într-o spirală a minciunilor, vorbind de soluţii comune şi, în acelaşi timp, făcând afirmaţii ostile şi spunând minciuni care fac cooperarea imposibilă", a declarat Peter Szijjarto, citat de MTI.

"Premierul României, Victor Ponta, a avut în ultima zi şi jumătate atacuri verbale lipsite de respect la adresa Ungariei. Astfel de atacuri sunt complet inadecvate pentru un politician cu o cultură europeană", a spus Szijjarto.

Decizia Ungariei de a ridica un gard de-a lungul frontierei cu România, anunţată de ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a stârnit reacţii dure din partea autorităţilor române.

Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis că ridicarea unui gard între două state membre ale UE şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european, precizând că această poziţie a fost comunicată părţii ungare.

Premierul Victor Ponta a reacţionat pe Facebook, marţi seara, la schimburile diplomatice intense pe tema planurilor Ungariei de a extinde gardul de la frontiera cu Serbia şi la graniţa cu România, "pentru o distanţă rezonabilă", apreciind că această măsură aminteşte de Europa anilor 1930-1940. Ponta a mai spus că, dat fiind comportamentul unor oficiali de la Budapesta, aceştia sunt o ruşine pentru valorile UE.

"Sârmă ghimpată, legi agresive, închisori şi brutalitate cu siguranţă nu vor rezolva problema - doar vor arăta că în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenţi politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte ţări din care fug respectivii refugiaţi!", a spus Ponta.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a "condamnat ferm" miercuri afirmaţiile premierului Victor Ponta, potrivit cărora unii decidenţi politici ungari nu sunt "cu nimic mai buni decât cei din Siria sau Libia". "Ieri, Victor Ponta şi-a pierdut autocontrolul şi prin declaraţiile sale iraţionale a jignit întreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizaţi nu formulează astfel de calomnii sălbatice. Remarcile sale ... au o singură explicaţie: el şi-a pierdut complet poziţia în politica internă română", a susţinut Szijjarto într-un comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO