Business Internaţional

Petrol: Preţurile se menţin în jurul maximelor pe cinci luni, sunt aşteptate noi perturbări ale pieţei, dar nu se va reveni la 80 de dolari pe baril

Petrol: Preţurile se menţin în jurul maximelor pe...

Autor: Catalina Apostoiu

10.04.2019, 00:03 227

Ţiţeiul Brent s-a tranzacţionat ieri în jurul celui mai ridicat nivel din ultimele cinci luni pe fondul riscului escaladării conflictului din Libia, iar pieţele petroliere ar putea fi nevoite să se pregătească pentru noi perturbări majore, avertizează strategii. Totuşi, analiştii Goldman Sachs nu se aşteaptă ca preţurile să revină la maximele înregistrate anul trecut, când ţiţeiul Brent a atins 86 de dolari pe baril.

Piaţa petrolieră internaţională a atins cel mai ridicat nivel din noiembrie, urcând la 71,34 dolari pe baril pe fondul intensificării conflictului din Libia care a generat perspectiva unor noi probleme pe partea de ofertă.

Reducerile de producţie ale OPEC, sancţiunile împotriva Venezuelei şi Iranului şi aşteptările legate de o creştere a cererii la nivel mondial au împins preţurile peste pragul de 70 de dolari săptămâna trecută pentru prima dată în acest an.

În acest context, un strateg avertizează cu privire la „potenţiale noi perturbări ale pieţei“ pe viitor.

„Este aproape ca în 2011, când a fost învins fostul dictator libian Muammar Gaddafi. Dacă Libia intră în joc, perturbările nu vor face decât să crească“, a declarat John Driscoll, strateg la JTD Energy Services, pentru CNBC.

Pe lângă temerile privitoare la conflictul din Libia, Dris­coll a menţionat Venezuela şi Iranul ca alte potenţiale surse de risc pentru pieţele petroliere.

În pofida tuturor acestor ris­curi, însă, analiştii Goldman Sachs nu cred că petrolul va re­veni la vârfurile atinse anul trecut, când ţiţeiul Brent a atins 86 de dolari pe baril.

„Analizând piaţa în linii mari, nu credem că vom reveni la nivelurile de 80 de dolari pe baril. Creşterea va fi numai una modestă“, a declarat Jeff Currie, analist al Goldman Sachs.

Potrivit acestuia, maximul ar putea fi 70-75 dolari pe baril, în timp ce minimul ar fi de aproximativ 60 de dolari. Nivelul de 60 de dolari ar fi atins în urma extinderii conductelor din Bazinul Permian din Texas în trimestrul trei, posibilii ieşiri a OPE din programul de reduceri de producţie şi al creşterii ofertei din partea membrelor non-OPEC.

Cât priveşte orice posibil eveniment neprevăzut, Currie vede cel mai mare risc având legătură cu schimbările de politică ale ţărilor individuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO