Business Internaţional

Petrolul ar putea depăşi 100 dolari în 2022. Care va fi direcţia celorlalte materii prime în noul an?

Petrolul ar putea depăşi 100 dolari în 2022. Care va...

Autor: Catalina Apostoiu

19.12.2021, 20:55 661

Deşi estimarea de bază a Goldman Sachs pentru preţurile petrolului este că acestea se vor menţine în jurul a 85 de dolari anul viitor şi în 2023, acest nivel ar putea fi depăşit, ajungându-se la 100 de dolari, fie din cauza creşterii costurilor pentru fir­me­le de foraj, sau în cazul în care un deficit neaşteptat de ofertă va îm­pinge preţurile suficient de mult în sus pentru a distruge cererea, scrie Bloomberg.

„Oferta este insuficientă în faţa ce­rerii solide,“ arată Damien Courvalin, director de cercetare pe ener­gie în cadrul Goldman. „Preţurile pe­trolului trebuie să fie mai mari pentru a depăşi costul mai ridicat al capi­talului pentru finanţarea de proiecte“.

Cererea pentru orice, de la benzină, motorină şi materiale plastice se situează în prezent la un nivel record, cu consumul aşteptat să atingă noi maxime în 2022 şi 2023, adaugă acesta.

Cererea este susţinută de cheltuielile solide de capital ale guvernelor, iar un accent sporit pe inegalitatea de venituri va susţine de asemenea materiile prime, în condiţiile în care cei mai săraci tind să cheltuiască o parte mai mare din venituri pe bunuri şi energie.

Preţurile petrolului ar putea urca până la 110 dolari pe baril dacă oferta nu va putea ţine pasul, anticipează oficialul Goldman.

Preţurile materiilor prime sunt aşteptate să mai scadă anul viitor, dar media acestora va fi probabil mai ridicată decât nivelurile înregistrate în ultimii cinci ani, fiind susţinute de condiţiile macroeconomice şi stocurile reduse, estimează analiştii.

„Ne aşteptăm ca preţurile materiilor prime să scadă în 2022 de la nivelurile actuale şi ca majoritatea să atingă o medie mai scăzută în termeni anuali odată cu îmbunătăţirea ofertei şi temperarea creşterii cererii“, potrivit Fitch Solutions Country Risk and Industry Research, notează miningweekly.com.

Analiştii ING se aşteaptă ca problemele de la nivelul lanţurilor de aprovizionare să se atenueze, ceea ce va înseamna o uşoară scădere a preţurilor materiilor prime de la nivelurile actuale.

Oferta în cazul multor materii prime este în creştere şi orice încetinire economică, având sau nu legătură cu coronavirusul, va apăsa asupra preţurilor. Aprecierea dolarului american şi o înăsprire în continuare a politicii monetare vor juca de asemenea un rol.

Cât priveşte preţurile gazelor europene, acestea vor începe să scadă odată ce vom trece de vârful cererii de iarnă, deşi având în vedere că Europa ar putea încheia iarna cu stocuri istoric reduse, analiştii ING cred că preţurile vor rămâne sezonier ridicate în mare parte a anului viitor.

Din categoria metalelor, aluminiul va ieşi în evidenţă, în condiţiile în care piaţa se îndreaptă către un deficit structural. Oferta în cazul majorităţii celorlalte metale se va redresa în 2022, direcţia preţurilor fiind în jos.

Şi preţurile materiilor prime agricole vor mai scădea anul viitor, dar se vor menţine şi ele peste mediile pe termen lung, estimează analiştii ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO