Business Internaţional

Petrolul, aurul şi argintul s-au ieftinit după anunţul uciderii lui Osama ben Laden

Autor: Mediafax

02.05.2011, 17:55 546

Uciderea liderului al-Qaeda, Osama bin Laden, a dus la scădereapreţurilor petrolului, aurului şi argintului, dar analiştii auavertizat că riscurile politice care au determinat apreciereacotaţiilor energiei şi materiilor prime, în ultimele luni, suntdeparte de a fi dispărut.

Războiul din Libia, violenţele din Orientul Mijlociu şiposibilitatea unor represalii după moartea liderului al-Qaeda suntsuficiente pentru a produce îngrijorare pe pieţele petrolului, careau înregistrat în acest an o creştere de circa 25% acotaţiilor.

Preţul petrolului a scăzut iniţial cu peste 4% în urma anunţuluireferitor la uciderea lui bin Laden, dar a recuperat circa jumătatedin pierdere până la deschiderea bursei din New York.

Preţul aurului a scăzut, odată cu aprecierea dolarului de la celmai redus nivel din ultimii trei ani.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, a scăzut cu4,22 dolari, la 121,67 dolari pe baril, dar până la ora 13:19 GMT arevenit la circa 124,4 dolari pe baril.

În aprilie, petrolul Brent a atins un maxim al ultimelor 32 deluni, de peste 127 dolari pe baril.

Cotaţia petrolului destinat pieţei americane a coborât cu 58 decenţi, la 113,32 dolari pe baril, după un minim al şedinţei de110,82 dolari pe baril.

"Scăderea preţurilor va fi de scurtă durată. Discuţiile privindscăderea primelor de risc sunt premature. Primele de risc sunt maridin cauza războiului din Libia şi a tulburărilor din OrientulMijlociu, fiind improbabil ca situaţia să se schimbe", a declaratCarsten Fritsch, analist la Commerzbank în Frankfurt. Citiţi maimult despre ieftinirea petrolului, aurului şi argintului pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO