Business Internaţional

Petrolul, rubla şi Putin, toate se îndreaptă spre 63. Ruşii sfidează cu umor negru sancţiunile occidentale

Petrolul, rubla şi Putin, toate se îndreaptă spre 63....

Autor: Sebastian Tănase

03.12.2014, 18:21 2386

În timp ce Rusia îşi adânceşte tranşeele pentru a rezista sancţiunilor impuse de statele occidentale din cauza întreţinerii conflictului din Ucraina, pe holurile Kremlinului circulă următoarea glumă: “Ce au în comun petrolul, rubla şi Vladimir PutinFiecare se îndreapta spre 63.” Conform unor surse apropiate preşedintelui Putin, presiunile exercitate de Europa şi de SUA îi motivează pe ruşi să facă faţa unui asediu asupra economiei interne, scrie Bloomberg.

Umorul negru face parte dintr-o imagine de sfidare nemaiîntâlnita din timpul Războiului Rece. În timp ce economia rusă este pe cale să intre în recesiune - prima din ultimii cinci ani, rubla se depreciază dramatic, iar capitalul părăseşte ţara, susţinătorii preşedintelui Putin strâng rândurile şi spun că acesta cu siguranţa va candida pentru un nou mandat pe şase ani la alegerile preşedinţiale din 2018.

“Suntem mai săraci, economiile noastre dispar, preţurile cresc şi totuşi observăm un efect contrar celor ce îşi doresc să-l vadă pe Putin la pământ. În mod cert gluma subliniază determinarea oficialilor ruşi de a merge până la capăt.”, a afirmat sociologul Olga Kryshatanovskaya.

Putin îşi serbează cea de-a 63-a aniversare pe 7 octombrie. Preţul ţiţeiului Brent a scăzut săptămâna aceasta până la 67,53 de dolari, iar cursul de schimb al monedei ruseşti a ajuns la aproape 54 de ruble pentru un dolar, de la 34 de ruble in urmă cu şase luni, ceea ce înseamnă că mai este necesară o depreciere de doar 14% pentru ca gluma să devină realitate.

Asediul de la Leningrad

“Sancţiunile nu vor avea niciun efect pentru că SUA şi UE nu pot înţelege mentalitatea rusă. Ţara a rezistat mai mult de de doi ani în faţa asediului de la Leningrad în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi va supravieţui şi acum.”, a declarat pentru Bloomberg, sub rezerva anonimatului, un prieten al preşedintelui Putin.

“Occidentul înţelege greşit motivaţia pe care Putin şi cercul lui de apropiaţi o au. Ei cred că Putin este un om de afaceri, că banii sunt cei mai importanţi pentru el şi că presiunile financiare asupra lui şi aliatilor săi îl vor face să cedeze.”, a afirmat Evgeni Minşenko, directorul Institutului Internaţional de Expertiză Politică din Moscova.

Sondajele de opinie arată că poporul face faţă situaţiei. Într-un sondaj publicat săptămâna trecută de Levada Center, jumătate din persoanele intervievate au spus că nu întâmpină dificultăţi în urma sancţiunilor impuse Rusiei, iar 31% au afirmat că există probleme minore, însă uşor de depăşit. În urmă cu o lună, un sondaj al aceleiaşi firme, efectuat în 134 de localităţi, arată că 86% dintre ruşi sunt, în mare parte sau categoric, mândrii că locuiesc în Rusia.

Patriotism

“Oamenii cred că nu este patriotic din partea lor să simtă sau să admită că suferă. Aceast fapt denotă capacitatea mentală a ruşilor de a rezista presiunilor externe şi de a ignora sancţiunile. Această stare poate dura nu luni, ci ani.”, a afirmat analistul Alexei Grazhdankin.

Soarta economiei Rusiei, una dintre cele mai mari din lumea emergentă, este strâns legată de petrol încă din era sovietică. În 1970, după ce embargoul instaurat de Organizaţia Ţarilor Producătoare şi Exportatoare de Petrol (OPEC) a cauzat explozia preţurilor, liderul comunist Leonid Breznev s-a bucurat de o perioadă de prosperitate relativă şi de creşterea influenţei Rusiei la nivel internaţional. Apoi, începând cu 1980, timp de şase ani, surplusul de ţiţei de pe piaţa a cauzat scăderea preţurilor şi imposibilitatea de a aduce în magazine produse alimentare de bază. Putin a descris colapsul Uniunii Sovietice ca fiind cel mai mare dezastru geopolitic al secolului XX.

“Adevărata problemă a Rusiei nu o reprezintă riscul unei crize, ci faptul că nu există nicio scăpare din situaţia actuală. Un dezastru ar fi posibil numai dacă în viitorul apropiat vor fi luate decizii dramatice ce ţin de politica externă sau cea internă”, a spus  economistul Konstantin Sonin.

Potrivit unui apropiat al lui Putin, cel mai dificil lucru pentru o mare parte din elita Rusiei este că nu mai poate călători, deşi există destule lucruri de făcut şi in Rusia, fără a avea nevoie să pleci in altă parte. Dacă nu se pot duce în Alpi, sunt mulţumiţi sa se ducă în munţii din Kamceatka.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO