Business Internaţional

Piaţa boabelor de cacao este locul în care se întâlnesc doi adversari redutabili: producătorul de ciocolată şi speculatorul

Piaţa boabelor de cacao este locul în care se întâlnesc doi adversari redutabili: producătorul de ciocolată şi speculatorul

Speculaţiile de pe piaţa boabelor de cacao duc la scumpirea ciocolatei, unul dintre cele mai consumate dulciuri din lume

Autor: Livadariu Andreea

08.05.2011, 23:46 1034

Hasso Nauck este o persoană care trăieşte într-o lume care aratăşi miroase frumos. El colecţionează maşini vechi şi joacă golf, iarlocul său de muncă este învăluit de aroma ciocolatei: pralinele,trufele de ciocolată şi bomboanele trase în ciocolată sunt doartrei din cele 110 varietăţi de dulciuri ale liniei de producţie aciocolateriei germane Hachez. Hasso Nauck numeşte produsele sale"chocolade", cuvânt alcătuit din denumirile în germană şi francezăpentru ciocolată.

Altădată o afacere lină, acum o afacereimprevizibilă

Nauck se află de 20 de ani la conducerea fabricii de ciocolatăcare este situată în nordul oraşului Bremen. Ciocolateria Hachez afost înfiinţată în anul 1890 de Joseph Emile Hachez, iar bunicullui Hasso Nauck a devenit asociat în 1920.

Deşi afacerile cu ciocolată au fost mereu sigure, anul trecutlucrurile s-au complicat. La sfârşitul lunii noiembrie, AlssaneQuattara a câştigat alegerile prezidenţiale din Coasta de Fildeş,însă rivalul său, preşedintele Laurent Gbagbo, a refuzat să cedezeputerea. Timp de câteva luni, statul Coasta de Fildeş, cel mai mareproducător de cacao, a fost condus de preşedinte dintr-o cameră dehotel, iar navele pline cu boabe de cacao au stat în porturi, faptcare a determinat creşterea preţului pentru cacao la 2.400 de liresterline (2.675 de euro) pe tonă metrică.

Însă momentul noiembrie 2010 nu este singurul exemplu din cauzacăruia preţul la cacao a crescut brusc. În iulie 2010, în numaidouă zile, preţul a crescut cu 132 de lire sterline (147 euro),până la 2.732 de lire (3.045 euro) pe tona metrică pe bursa de laLondra, reprezentând nivelul maxim al ultimelor 33 de luni.


Cine stă în spatele speculaţiilor la bursa de mărfuri?

Traderul Anthony Ward este omul din spatele "atacului" asuprapieţei de cacao care s-a propagat asupra afacerii lui Nauck.Oricine înţelege regulile de bază ale "jocului" lui Ward,speculaţiile la bursa de mărfuri, poate înţelege şi de ce economiaglobală intra dintr-o criză într-alta. El a vorbit deseori despreambiţia sa de a acapara piaţa mondială de cacao, lucru care depindede câţiva factori.

Preţul pentru materia primă de bază a ciocolatei reacţionează laveştile provenite din ţările producătoare, precum şi de cantitateaşi calitatea producţiilor.

Surprinzător sau nu, preţul reacţionează şi la zvonuri cuprivire la oscilaţiile preţurilor. Iar Anthony Ward este una dinpersoanele "din spate" care "se joacă" cu preţurile la cacao.

Preţul pentru cacao a crescut în ultimii cinci ani astfel încâtpare greu de ţinut în frâu. Însă această creştere este doar o partedin boomul preţurilor de la nivel global. Anul trecut, preţulgrâului a crescut cu 4,83 de dolari (3,27 euro), la 9,03 dolari(6,11 euro) pe buşel.

Speculaţiilede pe pieţele materiilor prime au efecte dintre cele mai diverse petot globul: alimentează inflaţia din India, cresc preţurile latortillas în Mexic, cauzează foamete şi deter­mină revoltepolitice.

Speculanţii acţionează precum acceleratorii: cu cât e mai micăpiaţa, cu atât mai uşor este "jocul". Iar piaţa de cacao este unadintre cele mai mici pieţe de materii prime din lume, cu oproducţie de doar 3,5 milioane de tone, din care mai mult dejumătate provine din Coasta de Fildeş şi Ghana.

Preţul mediu pe tona metrică este 2.000 de lire sterline, ceeace înseamnă că este nevoie de doar 7 miliarde de lire sterline (7,8miliarde de euro) pentru a cumpăra producţia întreagă pe un an dezile.

Simplitatea pieţei de cacao creşte gradul de vulnerabilitatefaţă de atacurile speculative, dat fiind că în general, baniiaruncaţi speculativ pe toate pieţele de mărfuri se situează undevaîntre 400 şi 800 miliarde de dolari (270-540 miliarde de euro).

În urmă cu zece ani, valoarea speculaţiilor era de doar 5miliarde de dolari (3,38 miliarde de euro).

Acesta este mecanismul prin care două persoane care nu s-aucunoscut niciodată, Anthony Ward şi Hasso Nauck, sunt adversarifără a se cunoaşte, doar că lumea primului este virtuală, iar lumeacelui de-al doilea - compania sa, ciocolata sa, angajaţii săi -este reală.

Situaţia politică din Coasta de Fildeş a scumpitcacaoa

  • Conflictul din Coasta de Fildeş, cel mai mare exportator decacao din lume, a început după alegerile prezidenţiale din 28noiembrie, pe care atât Laurent Gbagbo, cât şi Alassane Ouattara aususţinut că le-au câştigat.

  • Gbagbo nu a renunţat la putere, chiar dacă ONU, SUA, UniuneaAfricană şi Uniunea Europeană l-au recunoscut pe Outtara încalitate de preşedinte.

  • Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi Franţa au intervenit laînceputul lunii aprilie în conflict, deoarece forţele pro-Gabgo auatacat civilii.

  • În final, Laurent Gabgo a fost arestat de forţele preşedinteluirecunoscut, iar situaţia politică s-a stabilizat.

  • Pe parcursul conflictului, preţul boabelor de cacao a crescut cupeste 30 de procente

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO