Business Internaţional

Piaţa de capital din Turcia se prăbuşeşte pentru a doua zi la rând şi înregistrează cel mai mare declin din ultimii 20 de ani pe fondul deciziilor neaşteptate ale preşedintelui Erdogan. Bursa de la Istanbul suspendă din nou operaţiunile

Bursa de la Instanbul a scăzut cu aproape 9% la începutul şedinţei de tranzacţionare de astăzi

Bursa de la Instanbul a scăzut cu aproape 9% la începutul şedinţei de tranzacţionare de astăzi

Autor: Eduard Ivanovici

23.03.2021, 15:27 746

Scăderile înregistrate de pieţele turceşti au încetinit marţi pe măsură ce mai mulţi investitori au început să îşi recupereze din pierderi, în condiţiile în care rezultatele de luni şi marţi reprezintă cel mai grav declin din ultimele două decenii ale pieţei de capital, notează Bloomberg.

Astăzi, şedinţa de tranzacţionare a fost marcată de o scădere de aproape 9% a indicelui BIST 100, provocând mai multe întreruperi de circuit pe bursa de la Istanbul. Însă după câteva ore, acţiunile au început să recupereze teren, iar lira turcească a încetat să mai raporteze fluctuaţii, oprindu-se aproape de minimul istoric.

Ieri, moneda naţională a Turciei s-a prăbuşit cu până la 15%.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a decis zilele trecute să îl concedieze pe guvernatorul băncii centrale, Naci Agbal. Însă pieţele au început să se calmeze rapid datorită unor declaraţii ale oficialilor turci.

Yigit Bulut, unul dintre principalii consilieri ai lui Erdogan, a afirmat că banca centrală nu va mai recurge la măsuri neobişnuite sub conducerea lui Sahap Kavcioglu, succesorul lui Agbal. Totodată, Bulut a reiterat politica monetară a preşedintelui, conform căreia nivelul ridicat de inflaţie este accelerat de ratele mari ale dobânzilor.

La ora 15:30, BIST 100 înregistra un plus de 0,68%, indicele fiind ajutat de creşterile companiilor de export şi firmele cu venituri în monede străine, după un declin de aproape 8,9% în primele ore de tranzacţionare.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) estimează că economia turcă va creşte anul acesta cu 5,9%, peste media raportată la nivel global de 5,6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO