Business Internaţional

Piaţa criptomonedelor a pierdut 300 de miliarde de dolari din cauza Chinei, însă noua ameninţare vine din Statele Unite prin forma noilor reglementări ale sectorului crypto

Sursa foto: Hepta.ro

Sursa foto: Hepta.ro

Autor: Eduard Ivanovici

22.06.2021, 13:56 12502

Noile sancţiuni aplicate de autorităţile chineze asupra proceselor de minare de criptomonede au şters aproape 300 de miliarde de dolari din valoarea pieţei crypto, notează CNBC.

Bitcoinul a scăzut cu 4,35% la 31.778 dolari, în timp ce Ether şi Dogecoin au înregistrat un declin de 5,9% şi, respectiv, 26% în ultimele 24 de ore, rezultatele fiind alimentate de închiderea unuia dintre cele mai mari centre de minare de Bitcoin din China.

Publicaţia Global Times, susţinută de statul chinez, estimează că va fi ştearsă aproximativ 90% din capacitatea de minare de Bitcoin a ţării, în condiţiile în care circa 65% din procesele globale de minare a monedei sunt realizate în China.

Matematicianul şi investitorul libanezo-american Nassim Nicholas Taleb a publicat duminică un text care ar putea tăia din elanul entuziaştilor din sectorul crypto, despre care spune că subevaluează grav riscul pe care îl exercită guvernul asupra criptomonedelor.

„Prin propria sa natură, Bitcoinul este deschis tuturor oamenilor. Certitudinea conform căreia îţi poţi ascunde activele de guvern printr-un blockchain public, care poate fi citit atât de FBI, cât şi de oameni normali aflaţi în propriile lor sufragerii, necesită o absenţă certă a cunoştinţelor financiare şi statistice – poate chiar o lipsă de bun-simţ”, susţine Taleb.

Între timp, autorităţile americane de reglementare semnalează că vor continua să aplice restricţii asupra pieţei crypto, incluzând aici măsuri de combatere a spălării de bani şi noi reguli care vor forţa exchange-urile şi băncile să îşi cunoască mai bine clienţii, transmite MarketWatch.

Gary Gensler, preşedintele SEC, instituţia de reglementare a pieţei americane de capital, a discutat în repetate rânduri despre nevoia unor reglementări mai stricte pentru exchange-urile cu expunere pe criptomonede, lansate cu scopul de a-i proteja pe investitori. De altfel, Gensler consideră că multe dintre tranzacţiile de criptomonede din cadrul exchange-urilor reprezintă titluri neînregistrate care ar putea fi supuse unor noi măsuri de reglementare din partea SEC.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO