Business Internaţional

Piaţa criptomonedelor pierde 700 de miliarde de dolari în cea mai dezastruoasă săptămână de la spargerea bulei bitcoin încoace: ”Dacă începem să vedem o scădere de 3.000 de dolari, acest lucru se va transforma într-un monstru”

Piaţa criptomonedelor pierde 700 de miliarde de dolari...

Autor: Tibi Oprea

23.11.2018, 15:28 21701

Bitcoin se tranzacţiona, la ora redactării acestei ştiri, cu 4.265 de dolari, iar cele mai multe criptomonede s-au prăbuşit vineri, prelungind declinul indicelui Bloomberg Galaxy Crypto (care măsoară performanţa celor mai mari criptomonede tranzacţionate în dolari - Bitcoin, Ethereum, Monero, Ripple and Zcash) început pe 16 noiembrie până la 23%. Este cea mai mare scădere săptămânală de la culminarea cripto-maniei din ianuarie anul acesta, care a adus pierderi de 700 de miliarde de dolari în active digitale, potrivit Bloomberg.

Bitcoin se tranzacţionează aproape de cel mai scăzut nivel de închidere din octombrie 2017 încoace, la 4.265 de dolari. În schimb, rivalele Ether, XRP şi Litecoin au scăzut fiecare cu cel puţin 4 procente. Valoarea de piaţă a tuturor cryptomonedelor, conform CoinMarketCap.com, a scăzut de şase ori, până la 140 de miliarde de dolari, de la 835 de miliarde de dolari cât era în ianuarie.

 “Sunt încă foarte mulţi oameni în acest joc”, spune Stephen Innes, şef de tranzacţionare pentru zona Asia-Pacific la compania de tranzacţionare Oanda Corporation. Dacă Bitcoin “se prăbuşeşte, dacă începem să vedem o scădere de 3.000 de dolari, acest lucru se va transforma într-un monstru. Oamenii se vor îndrepta spre retrageri”. Prognoza acestuia e că Bitcoin se va tranzacţiona între 3.500 şi 6.500 de dolari pe termen scurt, cu posibilitatea de a scădea până la 2.500 de dolari până în ianuarie.

Cele mai mari pierderi sunt înregistrate în prezent de către investitorii individuali, care au pariat pe criptomonede când acestea atinseseră apogeul, şi de companii precum Nvidia Corp., care a furnizat ecosistemul criptologic necesar dezvoltării pieţei. Compania producătoare de chip-uri a pierdut aproape jumătatea din valoarea sa de piaţă de la începutul lunii octombrie, ca urmare a scăderii cererilor pentru chip-uri de minare a criptomonedelor şi a rezultatelor dezamăgitoare în segmentul de jocuri.

Unii jucători din piaţa criptomonedelor au spus că monedele virtuale vor reprezenta un paradis al turbulenţelor pe pieţele financiare tradiţionale. Cu toate astea, prăbuşirea abruptă a criptomonedelor a avut un impact economic limitat, în parte pentru că cele mai mari bănci şi managerii instituţionali de bani au expunere mică, sau deloc, la monedele virtuale. Pentru cei mai mulţi investitori, în schimb, scăderile recente au fost mult mai semnificative: scăderea cu 700 de miliarde de dolari în active digitale din ianuarie, comparativ cu 1,3 trilioane de dolari pierduţi din valoarea de piaţă a acţiunilor doar în această săptămână.

În timp ce monedele vituale au scăzut dramatic, valoarea aurului a început să crească în ultimele două săptămâni, rămânând un paradis tradiţional. “Nu cred că monedele sunt la fel sau aproape la fel de atractive ca unele dintre celelalte jocuri transfrontaliere. Preţul aurului va creşte considerabil, vom observa o relaţie invers proporţională între aur şi monede”, spune Stephen Innes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO