Business Internaţional

Piaţa electrocasnicelor: când germanii nu mai cumpără, nimic nu mai funcţionează cum trebuie

Piaţa electrocasnicelor: când germanii nu mai...

Autor: Catalina Apostoiu

08.09.2024, 22:59 11438

În Europa, Germania este moto­rul nu doar al pieţei auto, ci şi al pie­ţei electrocasnicelor. Din cauza pro­blemelor de competitivitate, din ce în ce mai multe companii germane decid să-şi mute producţia în alte ţări, iar Polonia este una dintre acestea. În februarie, producătorul de electro­cas­nice de lux Miele, afectat de co­men­zile în scădere şi costurile în creştere, şi-a anunţat intenţia de a-şi muta o mare parte din producţie în Polonia.

Însă ce folos dacă produsele a­jung să fie comercializate tot în Euro­pa, în principal în Germania, pieţe afectate de criza costurilor de trai?

Polonia este cel mai mare produ­cător de electrocasnice din Europa. Industria electrocasnicelor reprezin­tă o ramură semnificativă a industriei manufacturiere a ţării. Sectorul este alcătuit din 40 de companii, cele mai mari 10 reprezentând o cotă semni­ficativă din numărul de angajaţi şi producţia vândută.

În 2023, 26 milioane de aparate electrocasnice au fost produse în Po­lo­nia. Din punctul de vedere al volu­mu­­lui s-a înregistrat o scădere de 11%.

Industria are aproximativ 35.000 de angajaţi direcţi în Polonia. Cei mai mari angajatori sunt BSH, Electrolux, Whirlpool, Samsung Electronics şi Amica.

Declinul din producţie reflectă o scădere puternică a exporturilor anul trecut. Valoarea exporturilor de apa­rate electrocasnice mari din Polonia a coborât cu aproximativ 13% faţă de 2022, la 23,5 miliarde de zloţi. Aproximativ 90% din volum este ex­por­tat, iar peste jumătate din expor-turi au ca destinaţie cele mai mari patru pieţe europene (Germania, Franţa, UK şi Italia).

Anul trecut, 26% dintre expor­turi au mers către Germania, cu 4% mai puţin decât în 2022.

În contextul scăderii pieţei, turcii de la Beko, cei care au achiziţionat Whirlpool, au anunţat că-şi închid una din fabricile din Polonia şi-şi restrâng operaţiunile la o alta, ceea ce ar putea duce la pierderea a aproape 2.000 de locuri de muncă, potrivit tvpworld.com.

Piaţa în schimbare şi cererea slabă pentru produsele fabricate în Polonia au afectat profitabilitatea operaţiunilor Beko Europa, notează bankier.pl. Unităţile de producţie poloneze, în special din Lodz şi Wroclaw, înregistrează pierderi financiare semnificative de câţiva ani.