• Leu / EUR4.9479
  • Leu / GBP5.6287
  • Leu / USD4.5594
Business Internaţional

Piaţa imobiliară de lux din Milano explodează în urma Brexit-ului. Bancherii de top se grăbesc să se mute în oraş

Piaţa imobiliară de lux din Milano explodează în urma Brexit-ului. Bancherii de top se grăbesc să se mute în oraş

Autor: Valeriu Dănilă

29.01.2023, 07:02 1484

Piaţa apartamentelor de lux din Milano este în plină expansiune, pe măsură ce bancherii, administratorii de fonduri şi investitorii se adună în capitala financiară a Italiei, scrie Bloomberg.

Mii de străini şi cetăţeni italieni s-au mutat în ţară de când guvernul a început să acorde reduceri fiscale generoase în 2017 pentru a atrage noii sosiţi. Acest lucru a ajutat să încline piaţa imobiliară din Milano către high-end, mai ales că oraşul a devenit un loc popular pentru angajaţii din industria financiară care părăsesc Londra în urma Brexit-ului.

„De la Lehman, piaţa imobiliară europeană a luat-o la goană, în timp ce Italia a mers pe jos. Dar a făcut-o în mod constant”, a spus Mario Breglia de la firma de cercetare imobiliară Scenari Immobiliari.

„După 20 de ani de reamenajare, oraşul poate avea o şansă în comparaţie cu alte capitale europene”, a declarat Manfredi Catella, fondatorul şi directorul executiv al Coima SGR.

O parte a atracţiei este geografia: Milano se află la o oră de zbor de centrul financiar din Frankfurt şi la mai puţin de două de Londra. De asemenea, se află la două ore de mers cu maşina de coasta mediteraneană şi la aproximativ o oră şi jumătate cu maşina de staţiunile de schi alpin. „Milano este un loc minunat pentru a te reloca”, a spus Giovanni Raffa, un bancher pentru Credit Suisse Group AG, care s-a mutat la Milano la sfârşitul anului 2021, după 16 ani petrecuţi la Londra. „Este puterea financiară a ţării, este bine conectată la principalele noduri din Europa continentală şi oferă un stil de viaţă de înaltă calitate.” Deoarece oraşul este atât de compact, a adăugat Raffa, naveta lui durează acum aproximativ jumătate din timpul necesar în Marea Britanie.

Preţurile încep să reflecte noul public al oraşului. Valoarea proprietăţilor de lux din Milano a crescut cu 25% la 5,8 miliarde de euro în cele şase luni încheiate în noiembrie, potrivit site-ului imobiliar immobiliare.it. Aceasta este o creştere semnificativă în perioada dintre 2019 şi 2021, când preţurile medii imobiliare de lux din Italia au crescut doar cu aproximativ 2%, a spus platforma într-un alt raport. Timpul de livrare pentru casele high-end este, de asemenea, în scădere – în prezent rămân pe piaţă în medie puţin peste două luni; mai puţin decât înaintea pandemiei.

„Piaţa imobiliară pentru proprietăţi de lux din Milano arată o tendinţă ascendentă”, a declarat Andrea Pincherli Vicini, fondator şi CEO al brokerului imobiliar de lux Vincenzo Monti Prestige din Milano. „După Brexit, am văzut un flux semnificativ de italieni revenind, împreună cu un număr tot mai mare de cumpărători străini bogaţi.”

În urma Brexit-ului, unele dintre cele mai mari bănci din lume au fost supuse presiunilor pentru a-şi muta traderii din Marea Britanie în Europa continentală. În timp ce bănci italiene precum UniCredit SpA şi Mediobanca SpA au fost primele care au repatriat angajaţii la Milano, omologii lor internaţionali urmează acum exemplul. Goldman Sachs mută traderii din Londra în oraşul din nordul Italiei, iar firmele de investiţii Certares, Eisler Capital UK şi Andera Partners au deschis agenţii în oraş în ultimii ani.

Potrivit unui nou raport al Autorităţii Bancare Europene, în 2021, numărul persoanelor cu venituri mari în Italia – definite ca persoane care câştigă mai mult de un milion de euro pe an – a crescut la 351, o creştere cu 88% faţă de anul precedent.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9479
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9481
Azi: 4.5594
Diferență: -0,3192
Ieri: 4.5740
Azi: 5.6287
Diferență: 0,1495
Ieri: 5.6203
Azi: 4.9695
Diferență: -0,2649
Ieri: 4.9827