Business Internaţional

Piaţa locurilor de muncă din SUA înregistrează cel mai accelerat ritm de creştere din 1999

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Sebastian Tănase

10.12.2014, 00:00 392

Economia americană dă semne de revenire după ce piaţa muncii a înregistrat luna trecută cea mai mare creştere din ultimii 15 ani ca urmare a intensificării angajărilor din mediul privat, scrie The Wall Street Journal.

Piaţa bunurilor şi serviciilor a crescut cu 321.000 de locuri de muncă, cea mai mare creştere într-o singură lună din ianuarie 2012, se arată într-un comunicat al Departamentului Muncii din SUA. De asemenea, câştigurile salariale au fost revizuite în creştere, iar rata şomajului a rămas la 5,8% în noiembrie faţă de octombrie, dar este în scădere faţă de luna noiembrie a anului trecut.

Raportul publicat săptămâna trecută arată că majorările salariale capătă avânt faţă de ritmul lent înregistrat în perioada de criză. Dacă se menţin, veniturile mai mari ale angajaţilor ar putea da un imbold cheltuielilor din perioada sărbătorilor. „Acesta este încă un semn că economia începe să-şi revină“, spune Beth Ann Bovino, economist la Standard and Poor’s. Îmbunătăţirea situaţiei pe piaţa muncii ajută SUA să atenueze efectul încetinirii economice ce poate surveni în alte economii.

Creşterea numărului locurilor de muncă va deschide calea pentru  majorarea dobânzilor pe termen scurt, aflate aproape de zero în ultimii şase ani, ale Rezervei Federale.

„Dacă rata şomajului continuă să scadă, dacă piaţa muncii continuă să crească şi dacă rata inflaţiei începe să crească, atunci nu ne rămâne decât să mărim dobânda“, a declarat vice-preşedintele Rezervei Federale, Stanley Fischer.

Economia americană a creat 2,65 milioane de locuri de muncă în primele 11 luni ale acestui an, performanţă nemaiîntalnită din 1999. Totodată produsul intern brut a crescut la 3.9% in trimestrul al treilea, iar economiştii estimează creştere de două procente pentru ultimul trimestru din an. 

În ciuda îmbunătăţirii continue a majoritaţii indicatorilor economici, problemele se menţin în anumite părţi ale economiei. Aproximativ 2,8 milioane de oameni, reprezentând 30.7% din totalul şomerilor, erau în căutarea unui loc de muncă de cel puţin şase luni, iar alţi 6,9 milioane ocupau un post part-time din cauză că nu au găsit un loc de muncă full-time.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO