Business Internaţional

Piaţa mondială a metalelor este infectată de problemele ţărilor emergente: cuprul plonjează spre nedorita piaţă „bear“

Piaţa mondială a metalelor este infectată de...

Autor: Catalina Apostoiu

16.08.2018, 00:04 1036

De la criza financiară turcă la războiul co­mercial dintre SUA şi China, turbu­lenţele de pe pieţele emergente se re­flectă asupra pieţelor metalelor, scrie Bloomberg.

Pieţele metalelor de bază au scăzut pu­ternic la mijlocul săptămânii, majori­tatea contractelor pierzând peste 2% în Lon­dra. Preţul cuprului a coborât sub 6.000 de dolari pe tonă, apropiindu-se acum de o piaţă bear. Nici chiar aurul, un refugiu tradiţional, nu a scăpat de scă­deri, preţul acestuia pierzând 0,5% la 1.188 de dolari pe uncie. Acţiunile din sectorul resurselor naturale au fost de asemenea pe roşu.

„Va fi dificil de scăpat de acest sen­ti­ment negativ“, a declarat Nicholas Snow­don, analist al Deutsche Bank. „Fac­torii declanşatori ai vânzărilor masive la ni­velul metalelor sunt în mod clar de ordin macroeconomic.“

Există temeri în creş­tere că proble­mele din China şi Tur­cia vor slăbi creş­terea economiei mon­diale, erodând astfel cererea de materii prime.

Pierderile înregistrate la mijlocul săptămânii au fost declanşate de un val de vânzări masive în China în condiţiile în care moneda chineză se depreciază, iar date recente au indicat că economia ţării a intrat într-o perioadă mai dificilă.

Aceasta în condiţiile în care eforturile ţării de a restrânge creditarea riscantă şi îndatorarea excesivă se lovesc de efectele negative ale intensificării războiului comercial cu Statele Unite.

Investiţiile în active cu venit fix din cea mai mare economie în curs de dezvoltare a lumii au suferit cel mai lent ritm de creştere din ultimele două decenii în primele şapte luni ale acestui an, în timp ce cheltuielile pe infrastruc­tură au scăzut la un sfert din ritmul înre­gistrat cu un an în urmă.

Producţia fabricilor, vânzările secto­rului de retail şi crearea de credit s-au situat toate sub estimări în luna iulie.

Semnele că problemele economice ale Turciei se propagă şi pe alte pieţe au adâncit atitudinea negativă faţă de pieţ­ele metalelor. Banca centrală a In­do­ne­ziei i-a surprins pe majoritatea econo­miştilor cu decizia de a majora ratele dobânzii în condiţiile în care ţara ia măsuri pentru a stăvili volatilitatea şi a stopa deprecierea monedei locale.

Materiile prime resimt de luni întregi impactul intensificării continue a tensiunilor de ordin comercial dintre China şi Statele Unite, cele mai mari două economii ale lumii. Indicele Bloomberg al materiilor prime a pierdut 9,5 procente de la un vârf recent atins în luna mai.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO