Business Internaţional

Piata petrolului: barilul de 100 de dolari ar putea fi la doar cateva luni distanta

26.07.2007, 16:38 27

Accentuarea tensiunilor politice si continua diminuare a rezervele mondiale ar putea determina o explozie a pretului la petrol, barilul de 100 de dolari, in trecut o previziune sumbra a analistilor pesimisti, apropiindu-se tot mai mult de realitate.
Previziunea facuta de grupul financiar Goldman Sachs legata de evolutia pretului la barilul de petrol de pana la 100 dolari (72,4 euro) pana pentru anul 2009 este pe cale sa se indeplineasca in urmatoarele luni, titreaza International Herlad Tribune.
Jeffrey Currie, analist londonez la una dintre cele mai mari companii de brokeraj, este de parere ca atingerea nivelului de 95 de dolari pentru un baril de petrol este destul de probabila pentru anul acesta daca OPEC nu va majora in mod neasteptat productia, in timp ce diminuarea continua a rezervelor de petrol creste sansele pentru un baril evaluat la 100 de dolari.
Jeff Rubin de la CIBC World Market spune ca pretul de 100 de dolari ar putea veni cel mai devreme anul viitor.
"Ne aflam la un pas distanta de pretul de 100 de dolari pentru un baril de petrol. Presiunea agresiva din partea cererii in crestere a transformat piata intr-un izvor involburat", spune Joh Kilduff de la firma de investitii Man Financial din New York.
Eventuale probleme ale rezervelor din Nigeria sau Irak sau un conflict militar indreptat impotriva Iranului ar putea determina de asemenea o crestere a pretului la petrol, spune Kilduff.
Majorarea preturilor va genera o apreciere a veniturilor pentru producatorii de petrol precum Exxon Mobil sau PetroChina, deteriorand insa profiturile transportatorilor aerieni si feroviari. Statele Unite si restul natiunilor importatoare de petrol risca o crestere a inflatiei, in timp ce majorarea costurilor de productie a energiei poate diminua dezvoltarea companiilor.
Indicele bursier care raporteaza evolutia pretului petrolier a incheiat saptamana trecuta la nivelul de 75,57 de dolari (54,7 euro) pentru un baril de petrol la Bursa din New York, in crestere cu 51% fata de mijlocul lunii ianuarie si de doua ori mai mult fata de pretul atins de petrol la inceputul anului 2003.
Arjun Murti, analist pe sectorul producatorilor si rafinariilor de petrol la Goldman Sachs din New York, a afectat pietele in martie 2005 printr-un raport in care mentiona ca preturile ar putea atinge nivelul de 105 de dolari (76 euro) pentru un baril de petrol in timpul unei perioade "supratensionate", cererea de petrol crescand peste estimari. Fluctuatiile de pret ar putea atinge si nivelul minim de 50 de dolari (36,2 euro), potrivit afirmatiilor lui Murti de la acea data.
Jeffrey Currie, directorul de cercetare de la Goldman Sachs, cu sediul la Londra, estimeaza ca odata ce pretul la petrol va atinge nivelul record va deveni imbatabil timp de cateva luni sau ani. Pana in prezent, maximul istoric atins de indicele petrolier Nymex a fost de 78,4 dolari (56,8 euro) pentru un baril, pe 14 iulie anul trecut.
"In ultima instanta, momentul in care Arabia Saudita va intensifica productia de petrol va fi cheia pentru prognozarea pretului la petrol. Daca ne confruntam cu o situatie in care rezervele globale se dimineaza la un nivel critic, volatilitatea de pe aceasta piata poate exploda, fapt care creste probabilitatea pretului de 100 de dolari pentru un baril de petrol", spune Currie.
Esecul preturilor ridicate la combustibil de a restrange cererea globala de petrol este ceea ce il ingrijoreaza pe Rubin, strateg-sef la divizia de brokeraj a companiei Canadian Imperial Bank of Commerce din Toronto.
"Preturile s-au dublat, iar cererea nu a suferit nicio depreciere, dimpotriva este bine si continua sa accelereze. Argumentul ca preturile ridicate ar putea diminua cererea si determina o productie crescuta nu este sustenabil", spune Rubin.
Un studiu emis saptamana trecuta de Consiliului National Petrolier si condus de fostul presedinte al companiei Exxon Mobil, Lee Raymond, prevedea cresterea diferentei dintre productia si cererea de petrol si gaz natural in urmatoarele doua decade.
"Capacitatea industriei petroliere de a face fata cererii este pusa sub semnul intrebarii", spune Samuel Bodman, secretar la Ministerul Energiei.
Rober Ebel , presedintele programului de energie la Centrul International pentru Studii Strategice din Washington, a declarat ca " se pare ca preturile ridicate sunt acceptabile pentru consumatorii americani".
In afara SUA, cresterea cererii de petrol este determinata de state precum India si China, unde economiile in crestere determina cresterea numarului de autovehicule si de fabrici care folosesc petrol si gaz natural.
Consumul pana la sfarsitul anului va creste cu 3,6 milioane de barili pe zi datorita fluctuatiilor sezoniere. Cresterea este echivalenta cu productiile zilnice ale Kuweitului si Omanului, in conditiile in care OPEC a redus de doua ori productia in ultimul an pentru a sprijini evolutia preturilor.
Criza vaselor si instalatiilor de forare la mari adancimi a dus taxele zilnice de inchiriere la un nivel record, in timp ce muncitorii calificati meniti sa opereze la instalatii, sa sudeze conductele, sa intretina rafinariile cer salarii din ce in ce mai mari. "M-am saturat sa ridic estimarile de fiecare data cand are loc o crestere de cinci dolari. Ceva s-a intamplat. Costurile au continuat sa creasca, in timp ce situatia geopolitica s-a inrautatit", spune Sieminski.
Preturile la petrol ar putea sa se tripleze pana la 200 de dolari (144,9 euro) pe baril in urmatoarele trei luni, avand in vedere circumstantele, spune Matthew Simmons de la banca de investitii Simmons.
"Petrolul este inca ieftin. In secolul XX petrolul era gratuit, cu putine exceptii. Mai exact, in 1973, 1979 cand Irakul a invadat Kuweitul", spune Simmons.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO