Business Internaţional

Piaţa petrolului: la ce să ne aşteptăm în 2019. Predicţiile au devenit şi mai hazardate decât de obicei

 Piaţa petrolului: la ce să ne aşteptăm în 2019....

Autor: Catalina Apostoiu

08.01.2019, 00:05 2161

A şti în ce direcţie se duc preţurile petrolului înseamnă a şti ce va face deficitul sau excedentul bugetar, ce va face inflaţia, datoria unei ţări şi puterea de cumpărare a populaţiei.

Pentru petrol, anul 2018 a fost unul tumultuos, preţurile urcând la un maxim pe patru ani în octombrie înainte de a se prăbuşi cu peste 30 de dolari în lunile următoare. Oferta excedentară şi temerile legate de cerere se află în capul listei de îngrijorări pentru industrie, volatilitatea fiind cuvântul de ordine şi în acest an, scrie Bloomberg.

Există şi alţi factori în joc, cum ar fi poziţia OPEC şi cea a Rusiei, cât şi mesajele preşedintelui american Donald Trump şi evoluţia producţiei americane. Există „puncte majore de nesiguranţă“, iar anticiparea tendinţelor pe 2019 este şi mai „hazardată decât de obicei“, potrivit lui Neil Atkinson, de la Agenţia Internaţională pentru Energie. Nesiguranţa de ordin politic reprezintă un risc serios pentru industrie, spune Ryan Lance, CEO al ConocoPhilips. Totuşi, va lipsi probabil o tentă de „şoc şi groază“ în politica OPEC, ceea ce ar putea tempera volatilitatea, potrivit lui Greg Sharenow, de la Pimco.

„Ne aşteptăm ca pieţele petroliere să rămână volatile, determinate în parte de producţia flexibilă de petrol de şist nord-americană. Printre cele mai serioase riscuri pe termen scurt pentru industria energetică se numără nesiguranţa geopolitică şi factorii care pot eroda creşterea economică şi cererea de energie la nivel mondial“, afirmă CEO-ul ConocoPhilips.

În opinia lui David Lebovitz de la JPMorgan, într-o lume în care Statele Unite are o anumită disciplină în producţie, iar OPEC nu mai este la fel de eficientă în reducerea producţiei ca pe vremuri, toate privirile se vor concentra asupra SUA.

Din punctul de vedere al lui Neil Atkinson de la IEA, „anticiparea tendinţelor de pe piaţa petrolieră pentru noul an pare a fi şi mai hazardată decât de obicei. Există o listă lungă de semne de întrebare legat de cerere şi ofertă“.

„Ceea ce speră IEA este că piaţa va putea opera în 2019 fără volatilitatea foarte ridicată la care am asistat în 2018. Nu a fost bine pentru consumatori să vadă preţurile la peste 85 $ pe baril ca la începutul lui octombrie. Dar nici pentru producători să vadă preţurile scăzând la 55 de dolari“.

În 2018, pentru prima dată din 2015, preţurile petrolului au încheiat anul mai jos decât l-au început.

Gigantul american Goldman Sachs şi-a redus proiecţiile privind petrolul Brent şi american pentru acest an, potrivit Bloomberg. Brentul este acum aşteptat să atingă o medie de 62,50 $ pe baril, cu 10% mai jos decât anticipase banca anterior. Între timp, preşul mediu al petrolului american a fost revizuit în jos la 55,50 dolari pe baril de la 64,50 $.

La începutul acestei săptămâni, petrolul se îndrepta către cel mai lung raliu din ultimele peste 17 luni pe fondul eforturilor Fed de a calma temerile investitorilor şi al semnelor de încetinire a producţiei americane.

Contractele futures din New York au avansat cu 2,1%. Ţiţeiul creşte cu alte active de risc după ce preşedintele Fed Jerome Powell a anunţat că banca centrală americană ar putea lua o pauză în majorarea dobânzilor în cazul slăbirii economiei americane şi a asigurat piaţa că-i ascultă semnalele. Între timp, numărul platformelor petroliere active din SUA a scăzut pentru prima dată în trei săptămâni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO