Business Internaţional

Piata valutara afgana in fata atacurilor

20.11.2001, 00:00 12



Principalele repere pentru stabilirea cotatiei monedei Afganistanului sunt evenimentele care creaza sau distrug stabilitatea. Dar chiar si atunci cand totul pare a merge pe drumul cel bun, patronii caselor de schimb se trezesc cu seifurile goale.

Abdul Fato spune ca cele mai proaste zile au fost in 1993, cand o racheta razleata a intrat pe o traiectorie gresita si s-a oprit in cateva "bordeie" de schimb valutar din Kabul, ceea ce i-a facut pe multi patroni sa-si aseze valuta in valize si sa se stramute catre zone mai sigure.

Revenirea economica a fost grea, iar piata de schimb valutar din Afganistan a fost repusa pe picioare dupa aceasta spaima abia doi ani mai tarziu, desi Abdul Fato spune ca a fost praduit de zece ori de la plecarea comunistilor de la putere in 1991.

"Lipsa de certitudine este oarecum buna pentru aceasta piata, pentru ca te ajuta sa pornesti de la ceva atunci cand speculezi", spune Abdul. Insa el, ca multi alti operatori de schimb valutar, ar dori sa vada mai multa stabilitate in Afganistan.

"Cu voia lui Allah, poate vor fi mai putine lupte si doar un singur guvern," spune Abdul, care lucreaza in prezent la noul sau birou de schimb valutar, dotat cu ferestre si tavan fals realizat din printuri de bancnote. "Avem prea multe armate si prea multe guverne pentru o singura tara," spune el cu amaraciune.

Operatorii de schimb valutar spun ca in general acest tip de piata are darul de a prezice intr-un fel soarta unei crize politice.

Daca este asa, atunci faptul ca moneda nationala a Afganistanului, a carei cotatie fata de dolar s-a injumatatit fata de acum cateva saptamani, poate fi un semn bun pentru Alianta Nordului, care acum se reinstaleaza in birourile din care a fost alungata de talibani acum cinci ani.

Dar tranzitia Aliantei Nordului catre putere nu va fi una usoara: in noaptea zilei de luni, cand trupele talibane paraseau capitala Kabul, bandele de hoti au dat tarcoale pe la birourile de schimb valutar.

Operatiunile lor au fost cat se poate de radicale: au furat seifurile cu totul, fara sa se mai gandeasca cum sa le deschida. Cum banii furati nu le ajungeau, haiducii au praduit si Banca Nationala a Afganistanului dupa ce au avut grija sa-i arunce in apa rece a raului Kabul pe cei doi paznici nevinovati.

"Au fost talibanii," spune Sahi Mohamad, un gardian al Aliantei Nordului al carui post s-a mutat la portile bancii imediat dupa jaf.

Ministerul de Externe al Aliantei Nordului i-a acuzat de jaf pe oportunistii care au dorit sa profite de vidul de putere creat dupa plecarea guvernului precedent.

Jaful, spune el, este un motiv in plus pentru ca alianta sa trimita trupe in capitala, incalcandu-si astfel promisiunea ca nu va ocupa capitala pana cand nu se va forma un guvern de coalitie.

Proprietarii din Kabul spun ca sosirea trupelor este bine-venita, pentru ca altfel seria de jafuri ar fi continuat. "Ar fi fost doar inceputul si probabil ca as fi pierdut absolut totul," spune Adbul Rahman, proprietarul unei bacanii specializate in comercializarea produselor alimentare de import.

Operatorii de schimb valutar au insa ceva motive sa nu fie prea increzatori in governul Aliantei Nordului, care in trecut nu a fost destul de capabil sa creeze o unitate intr-o tara sfasiata de rivalitati etnice.

Sub regimul taliban, spune Abdul Fato, piata de schimb valutar a fost praduita doar o singura data, dar in intregime: intr-o seara, acum doi ani, paznicii de noapte s-au inteles intre ei si au golit toate seifurile birourilor de schimb valutar din Kabul, parasind cu totii orasul pana ca proprietarii sa se trezeasca a doua zi fara un ban.

Cat despre racheta care a distrus biroul de schimb valutar in 1993, aceasta se pare ca a plecat la comanda unui comandant pastun care dorea sa-l doboare pe presedintele Aliantei Nordului, Bernahuddin Rabbani. Exista numeroase temeri ca razvratitul comandant aduna acum trupe pentru a contracara victoria aliantei.

Rabbani pare insa destul de bine pozitionat ca sa lupte impotriva noii amenintari, numai ca nu toti comandantii sai s-au dovedit loiali, trecand in tabara adversa si intorcandu-se ulterior sub steagul lui Rabbani.

"Au fost prea multe drapele si prea multi comandanti care pretindeau ca sunt sefii propriilor lor guverne," spune Abdul Fato. "Asa nu se pot face afaceri," spune intreprinzatorul cu tristete.

Greutatile nu sunt greu de imaginat daca liderul uzbec Rashid Dostum, care a parasit guvernul lui Rabbani si si-a creat un guvern paralel, a tiparit ani la rand propriile sale bancnote aproape identice cu cele oficiale.

Valoarea banilor lui Rashid crestea si scadea in functie de victoriile sau infrangerile pe care le inregistra armata condusa de el.

Complicatul sistem de schimb valutar din Afganistan a facut ca numai cei mai isteti sa reziste, spune Neza Mudin, proprietarul unui birou de schimb ambulant - o taraba plasata strategic in mijlocul strazii pentru a evita riscul de a fi jefuit peste noapte.

Acum cursul oficial este stabilit in functie de ce spune prea afgana despre fostul rege al tarii: "cand stirile despre fostul rege sunt bune, moneda nationala creste fasta de dolar. Cand fostul rege este criticat, moneda nationala se prabuseste," spune Mudin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO