Business Internaţional

Pieţele bursiere din Statele Unite şi Europa încep să crească: Investitorii prind speranţă pe fondul redeschiderii marilor oraşe, însă îşi pun în continuare problema unui al doilea val de infecţii cu coronavirus

Pieţele bursiere din Statele Unite şi Europa încep să...

Autor: Eduard Ivanovici

28.04.2020, 14:52 230

Acţiunile din Statele Unite au început să crească în urma relaxării măsurilor de distanţare socială din Europa şi SUA, scrie New York Post.

Indicele Dow Jones a crescut cu 1,3% (322,7 puncte) până la 24.097,97, în timp ce S&P 500 şi Nasdaq au înregistrat creşteri de 1,4% şi, respectiv, 1,3%. În plus, semnele conform cărora marile oraşe se pregătesc să revină la normal încep să le ofere speranţă investitorilor.

„Costul financiar al măsurilor de carantină a fost devastator, aşa că ţările şi statele americane sunt dispuse să deschidă doar parţial afacerile în ideea de a relua activitatea economică”, a declarat Quincy Krosby, chief market strategist în cadrul Prudential Financial  .

Investitorii îşi pun în continuare problema unui al doilea val de infecţii, generat de redeschiderea timpurie a economiei, fără a avea un vaccin sau un tratament eficient. În aceste condiţii, nu este sigur dacă oamenii se vor simţi în siguranţă atunci când îşi vor relua practicile de zi cu zi.

„Vei şti cu siguranţă că ne-am întors la normal atunci când vei putea merge să mănânci la un restaurant cu copiii tăi. Dacă răspunsul este negativ, atunci noua stare de normalitate va arăta extrem de diferit”, a declarat Marc Chaikin, fondatorul firmei de cercetare Chaikin Analytics.

 Unele state americane, precum Georgia, Florida şi Michigan, au început deja să relaxeze restricţiile de circulaţie, care au împins economia americană în recesiune şi au şters un deceniu de creşteri al pieţei forţei de muncă.

În New York, stat care are mai multe cazuri cu coronavirus decât orice altă ţară din lume, guvernatorul Andrew Cuomo a publicat vineri un plan pentru redeschiderea unui număr de business-uri odată ce măsurile actuale vor fi ridicate la mijlocul lunii mai.

De partea opusă a Atlanticului, Spania plănuieşte să le ofere adulţilor posibilitatea de a face exerciţii fizice în aer liber începând de sâmbătă, în condiţiile în care numărul de infecţii continuă să scadă. Între timp, Italia a declarat că va redeschide fabricile începând cu săptămâna viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO