Business Internaţional

Pietele de capital ale tarilor emergente au capitulat

08.10.2008, 19:55 38

Autoritatile de reglementare ruse au suspendat tranzactionarile pe bursa Micex pentru doua zile, iar Indonezia a inchis bursa locala pe termen nelimitat, dupa ce actiunile de pe pietele emergente au inregistrat cele mai proaste performante din ultimele doua decenii, scrie Bloomberg.

Indicele rus Micex a coborat cu 14,4% in prima jumatate de ora a sedintei de tranzactionare de ieri. Sedinta a fost ulterior suspendata, in conditiile in care planul de sprijinire a sistemului financiar in valoare de 186 mld. dolari anuntat de presedintele Dmitri Medvedev a esuat in a reda increderea investitorilor. Tranzactionarea indicelui RTS, denominat in dolari, a fost suspendata pentru o ora pe parcursul sedintei de ieri.
In acelasi timp, indicele indonezian Jakarta Composite s-a prabusit cu 21%, in cadrul celui mai semnificativ declin saptamanal din ultimul sfert de secol.
Investitorii pleaca de pe piata speriati de perspectiva potrivit careia inrautatirea crizei pietei de creditare va conduce la prabusirea si mai multor institutii financiare si va impinge economia globala in recesiune, coborand pretul materiilor prime pe care se bazeaza, in buna masura, tarile emergente.
Indicele MSCI al pietelor emergente se indreapta spre cea mai dificila saptamana din ultimii 20 de ani, dupa ce a pierdut 21,4% din valoare in ultimele sedinte. "Majorarea riscurilor de credit a determinat multi investitori sa-si reduca portofoliile si sa-si transforme activele in lichiditati", a declarat Renault Kam, manager al fondului de investitii Atlantis Investment Management, in Hong Kong.
Suspendarea bursei de la Jakarta, prima din ultimii opt ani, a venit dupa ce principalul indice local a pierdut 10% la inceputul sedintei de ieri, cel mai important declin de la criza asiatica din 1998 incoace.
In acelasi timp, indicele indian Sensex pierduse 6,2% pana la jumatatea sedintei de tranzactionare de ieri, iar indicele chinez CSI 300 a pierdut 3,8%, inregistrand a treia zi consecutiva de pierderi.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO