Business Internaţional

Pieţele din întreaga lume tremură în faţa iminenţei unui atac american în Siria. Petrolul se scumpeşte şi bursele scad

Ministrul de externe al Siriei Walid Moallem: „Siria va fi greu de înghiţit. Avem cu ce ne apăra. Îi vom surprinde pe atacatori“. AFP/Mediafax Foto

Ministrul de externe al Siriei Walid Moallem: „Siria va fi greu de înghiţit. Avem cu ce ne apăra. Îi vom surprinde pe atacatori“. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

27.08.2013, 20:38 1493

Bursele din întreaga lume au scăzut ieri, euro s-a depreciat, valutele marilor state emergente au plonjat la minime record, preţul petrolului a ajuns aproape de maximul ultimelor şase luni, iar co­ta­ţia aurului a crescut după ce secreta­rul de stat american John Kerry a anunţat că Siria va fi trasă la răspundere pentru că a folosit arme chimice.

Principalele burse europene erau în scădere cu până la 2,3% spre sfârşitul şe­din­ţei de tranzacţionare de marţi. De ase­me­nea, ieri a fost a doua zi de scă­de­re pen­tru indicele MSCI al acţiunilor tu­tu­ror ţărilor, scrie agenţia Thomson Reuters.

Preţul petrolului Brent, extras din Ma­rea Nordului, a depăşit 112 dolari pe baril şi s-a apropiat de cel mai ridicat ni­vel al ultimelor şase luni. Rusia, care în calitate de cel mai mare producător de energie al lumii profită în mod normal de scumpirea ţiţeiului, şi-a văzut rubla la minimul ultimilor patru ani în raport cu euro şi dolarul din cauza îngrijorărilor privind Siria.

De altfel, monedele pieţelor emer­gente sunt activele care au încasat cele mai dure lovituri, incertitudinile legate de Orientul Mijlociu amplificând presiunile cauzate pe pieţe de perspec­tiva ca Rezerva Federală a SUA să retragă treptat programul prin care alimentează economia cu zeci de miliarde de dolari în fiecare lună. 

Rupia indiană şi lira turcească s-au depreciat la minime record. De asemenea, principalele acţiuni turceşti au atins minimul ultimului an. Euro a scăzut cu 1% faţă de yen şi minimal în raport cu dolarul.

Aurul a marcat maximul ultimelor 11 săptămâni, de 1.420 dolari uncia. Cotaţiile au crescut cu mai mult de 200 de dolari pe uncie de la sfârşitul lunii iunie, când ajunseseră la cel mai redus nivel din ultimii trei ani.

SUA: „Trebuie traşi la răspundere cei care au folosit cele mai mârşave arme din lume împotriva celor mai vulnerabili oamanei“

Secretarul american de stat, în cea mai puternică reacţie a unui oficial occidental de după presupusele atacuri cu gaze din 21 august ale regimului sirian asupra rebelilor din Damasc, a pre­gătit scena pentru o posibilă inter­ven­ţie militară spunând că preşedintele Barack Obama „crede că trebuie traşi la răspundere cei care au folosit cele mai mârşave arme din lume împotriva celor mai vulnerabili oamanei“. Kerry a pre­cizat, totuşi, că Obama se consultă cu alia­ţii SUA înainte de a decide dacă ar­ma­ta americană va ataca sau nu regimul pre­şedintelui sirian Bashar al-Assad. Pre­mierul britanic David Cameron a ampli­ficat senzaţia că o acţiune a SUA este iminentă cerându-le parla­men­tari­lor să revină din vacanţa de vară. Presa brita­nică a indicat că Londra ia în consi­derare atacarea Siriei.

Traderii se tem că o intervenţie mi­litară în Siria va perturba aprovizio­narea pieţelor cu petrol din Orientul Mijlociu.

Însă preşedintele Rusiei Vladimir Putin a declarat că nu există dovezi că a avut loc un atac cu arme chimice. Rusia este un aliat de bază al preşedintelui sirian al-Assad şi un principal furnizor de arme pentru regimul acestuia. Moscova a îndemnat Washingtonul să nu folosească forţa militară împotriva lui al-Assad.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO