Business Internaţional

Pietele financiare sunt in picaj din cauza cocteilului exploziv de probleme economice din Europa si politice din Asia

Pietele financiare sunt in picaj din cauza cocteilului exploziv de probleme economice din Europa si politice din Asia
25.05.2010, 23:35 32

Ieri a fost una dintre cele mai tensionate sedinte bursiere dinultimul an cand s-au castigat miliarde, dar s-au si pierdut.Investitorii sunt extrem de agitati, ceea ce face ca deciziile lorsa fie luate din impuls. Indicele european de referinta Dow JonesStoxx Europe 600 a pierdut 3%, apropiindu-se de minimul ultimeloropt luni, scrie BBC News.

La jumatatea sedintei de tranzactionare indicii bursieri dereferinta vest-europeni postau scaderi de peste doua procente.Indicele britanic FTSE 100 inregistrase un declin de 2,65%. Oscadere similara posta si DAX-ul german, 2,68%. Cel mai puternicdeclin era cel al CAC 40 (Franta), de 3,54%. In estul Europei,bursele au reactionat similar. BUX-ul ungar scadea cu 3,23%.Indicele romanesc de referinta BET pierduse pana la jumatatea zilei8,4%. Declinul indicelui polonez WIG 20 a fost mai moderatcomparativ cu al omoloagelor din regiune, pierzand numai de2,28%.

Moneda euro a scazut la randul sau in raport cu dolarul pefondul temerilor ca sistemul bancar spaniol este instabil si arputea afecta economia. Cursul de schimb a ajuns la 1,2193 dolaripentru o moneda europeana, in scadere cu 1,25% fata de ziuaprecedenta. Moneda europeana s-a depreciat si in raport cu yenuljaponez, pana la minimul ultimilor opt ani dupa ce FMI a cerutSpaniei sa actioneze mai rapid in ajutorarea bancilor.

Asia si Europa provoaca scaderea burselor

Unul dintre principalele motive care explica pesimismulinvestitorilor este decizia Bancii Spaniei de a nationalizacreditorul Cajasur, controlat de Biserica Catolica, dupa ceconsiliul director al bancii a refuzat o propunere de fuziune.Aceasta este a doua oara cand banca centrala salveaza un creditorregional. Banca Spaniei urgenteaza fuziunile intre bancileregionale, care au oferit circa jumatate din totalul creditelor sicare au alimentat boom-ul de pe piata imobiliara.

"Incertitudinea persista si nu exista incredere", a spus DavidBuik, analist la compania de consultanta BGC din Londra. "Sectorulbancar este lovit din doua parti: deciziile ridicole din Spania sisituatia din Coreea de Nord. Este ca un cocteil toxic."

Scaderile de pe bursele europene au urmat trendul impus de celedin Asia care s-au prabusit pana la minimul ultimelor zece luni.Actiunile companiilor din Japonia si Coreea de Sud au fost afectatede anuntul Coreii de Nord ca a plasat armata in alerta. In legaturacu situatia celor doua state coreene, au aparut speculatii potrivitcarora Coreea de Nord va ataca doar daca cei din sud vor initiaatacul. Tensiunile din regiune s-au acumulat in special dupa ce inurma unor investigatii a reiesit ca nordul este vinovat pentruscufundarea unei nave de razboi sud-coreene. In urma incidentuluidin martie au murit 46 de marinari.

Toata Asia e pe minus

Titlurile japoneze au scazut cu 3,1%, iar cele din Coreea de Sudcu 2,7%. Indicele MSCI Asia-Pacific a postat un declin de 3%, panala un nivel minim dupa luna iulie a anului trecut. Situatia dinAsia s-a resimtit si in Australia, unde actiunile companiilor auscazut cu 3%. Au mai postat scaderi bursele din Taiwan, Hong Kong,Singapore, Indonezia, China, India, Thailanda si Malaiezia.

Actiunile BHP Billiton, cea mai mare companie miniera de lanivel mondial, s-au depreciat cu circa 4%, pana la un pret de 17,41lire sterline.

Actiunile Barclays, a doua banca din Marea Britanie, au scazutcu 3,7%, pana la 2,89 lire, iar cele la UBS din Elvetia cu3,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO