Business Internaţional

Pieţele reacţionează bine la măsurile dure de austeritate anunţate de Madrid

Autor: Iulian Anghel

19.12.2011, 17:48 129

Pieţele au reacţionat pozitiv la anunţul premierului desemnat al Spaniei Mariano Rajoy de reducere a cheltuielilor guvernamentale cu 16,5 mld. euro în 2012. În ciuda acestui lucru, deficitul bugetar ţintit de sub 6% din PIB în 2011 ar putea fi depăşit anul acesta şi posibil şi anul următor, a lăsat să se înţeleagă viitorul premier. Rajoy a anunţat în Parlament reducerea cheltuielilor cu peste 16 mld. euro, iar bursa de la Madrid a câştigat imediat 1,54%.

În 30 decembrie, Guvernul trebuie să aprobe un decret-lege cu măsuri de urgenţă care au fost detaliate de viitorul premier.

Ce măsuri propune noul premier al Spaniei:

1. O lege de stabilitate bugetară care va fi votată în ianuarie. Aceasta va însoţi "regula de aur" aprobată de Spania în toamnă şi care introduce în Constituţie principiul echilibrului bugetar. Legea adaugă acestei reguli de aur noi noţiuni, anume va limita, începând cu 2020, deficitul structural la 0,4% din PIB şi plafonul datoriei publice la 60% din PIB.

2. Asanarea sistemului financiar.

3. Modernizarea legislaţiei muncii pentru a face faţă celei mai mari slăbiciuni a economiei spaniole: nivelul şomajului care a sărit de 21,5%.

4. Simplificarea sectorului public care presupune eliminarea posibilităţii dublării instituţiilor, având în vedere că în Spania, care este foarte descentralizată, acest lucru s-a petrecut frecvent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO