Business Internaţional

Pieţele rezidenţiale din întreaga lume rămân sub semnul dobânzilor ridicate, al penuriilor de locuinţe şi a scăderii puterii de cumpărare

Pieţele rezidenţiale din întreaga lume rămân sub...

Autor: Catalina Apostoiu

21.05.2023, 21:19 397

În Europa, pieţele rezidenţiale urmează traiectorii divergen­te în condiţiile în care impactul creş­terii dobânzilor loveşte puternic unele zone, în timp ce o ofertă defi­citară şi probleme moştenite din vremea crizei financiare susţin altele.

Preţurile locuinţelor au fost in­flu­en­ţate şi de pandemie, lockdownurile încurajând oamenii să se mute în lo­cuinţe mai mari. De asemenea, unele guverne au implementat stimulente în sector pentru a-şi susţine econo­mii­le, scrie Bloomberg.

Viena a devenit recent cea mai slabă piaţă rezidenţială din rândul marilor capitale europene, suferind un declin de două cifre. Spre deo­se­bire, Madridul, Milano şi Zürich au consemnat creşteri.

În capitala austriacă, regulile mai stricte privind creditele ipotecare exa­cerbează declinul. Noi scăderi sunt anticipate.

Sfârşitul erei banilor ieftini a ge­nerat turbulenţe puternice pe pieţele rezidenţiale europene. Ma­jorările de dobânzi operate de băn­cile centrale au scumpit creditele ipotecare chiar într-o perioadă în care o criză a cos­tu­rilor de trai pune presiune pe con­sumatori. Totuşi, impactul scumpirii creditului este inegal.

Zone afectate de criza financiară mondială au fost mai puţin afectate de criza actuală, în timp ce oraşele care au înregistrat creşteri pe baza da­toriilor ieftine suferă mai mult.

Tendinţa Suediei pentru credite pe termen mai scurt a făcut ţara deo­sebit de vulnerabilă în faţa creşterii dobânzilor. Construcţiile de locuinţe se vor prăbuşi probabil în urma scăderii preţurilor, apăsând puternic asupra economiei ţării nordice, a avertizat Nordea Bank în cadrul unui raport recent.

În Germania, criza sectorului re­zidenţial este aşteptată să continue, notează The Local. Cea mai mare eco­nomie europeană are nevoie de noi locuinţe, însă mai puţine aparta­mente sunt în construcţie în prezent decât în orice altă perioadă din ultimii 16 ani.

Investiţiile în sectorul rezi­den­ţial al zonei euro sunt aşteptate să fie a­fec­tate de înăsprirea politicii mo­ne­tare în pofida rezistenţei re­cente, se arată într-un raport recent al Băncii Centrale Europene, con­form Bloomberg.

Deşi impactul scumpirii credi­tului a fost mai puţin pronunţat decât în SUA, „efectele negative ale înăs­pririi politicii monetare se vor inten­sifica probabil în timp“, indică cerce­tători ai băncii.

În SUA, preţurile de pe piaţa rezidenţială au consemnat cea mai puternică scădere din ultimii 11 ani în aprilie, însă vânzările au rămas la un nivel scăzut, potrivit CNN.

Vânzările crescuseră în februarie după un an întreg de scăderi datorate scumpirii creditelor ipotecare, însă tendinţa nu s-a menţinut.

Pe lângă dobânzile în creştere, stocul redus de locuinţe menţine de asemenea vânzările la un nivel scăzut. Dobânzile creditelor ipotecare şi-au reluat creşterea săptămâna trecută după ce scăzuseră două săptămâni la rând.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO