Business Internaţional

Pieţele semnalizează câţiva ani cu petrol la preţuri reduse

Pieţele semnalizează câţiva ani cu petrol la preţuri...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.08.2015, 00:02 907
Tranzacţiile de pe pieţele petrolului semnalează că preţurile acestui combustibil vor rămâne scăzute mai mulţi ani. Veştile sunt proaste mai ales pentru companiile de explorare şi producţie, scrie The Wall Street Journal.

Contractele futures pentru petrolul destinat pieţei americane cu termen de livrare în septembrie se apropie de minimul ultimilor şase ani atins în martie. Preţurile pentru livrările din 2016 şi 2017 sunt deja sub minimele din martie. Acestea arată că investitorii, traderii şi companiile petroliere iau în calcul că supraoferta de petrol de pe pieţele internaţionale va persista şi după anul acesta.

Companiile care pregătesc investiţii pe termen lung sunt atente la preţurile din contractele futures, care dau o imagine despre cum ar putea arăta piaţa peste câţiva ani. Producătorii tranzacţionează contracte futures pentru următorii ani pentru a fixa preţurile petrolului pe care intenţionează să-l vândă în acei ani. Prin contractele futures vânzarea se face la o dată prestabilită din viitor, dar la un preţ convenit în prezent.

Mai multe companii din SUA care produc petrol de şist spun că pot majora profitabil producţia dacă preţurile urcă peste 65 de dolari barilul. Vineri, preţurile din contractele futures pentru ţiţeiul cu livrare luna aceasta au scăzut cu 1,8%, la 43,87 de dolari barilul, în timp ce contractele futures pentru ţiţei cu livrarea în decembrie 2016 s-au situat la 51,88 dolari pe baril. În cele mai scumpe contracte, cele cu livrarea în 2022 şi 2023, preţurile au fost stabilite la 63,26 dolari pe baril.

Scăderea preţurilor din contractele cu scadenţa mai îndepărtată i-a luat prin surprindere pe unii analişti şi investitori. Traderul Andrew Hall, strateg la fondul de hedge Astenbeck Capital Management, le-a explicat investitorilor că nu a prevăzut actualul „pesimism“ de pe piaţa petrolului. Fondul său a scăzut cu 16,6% în iulie.

„Este de notat că prăbuşirea preţurilor de luna trecută a avut drept cauză principală vânzarea masivă de contracte futures cu maturităţile cele mai îndepărtate de prezent. Presupunem că preţurile vor fi limitate în viitorul apropiat de costurile producţiei petrolului de şist în SUA“, spune Hall.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO