Business Internaţional

Pingdemia - o criză provocată în Marea Britanie de o aplicaţie COVID i-a lăsat pe oameni fără mâncare

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Catalina Apostoiu

25.07.2021, 19:51 7619

Din cauza absenţei angajaţilor şi problemelor de livrare provocate de o aplicaţie COVID-19, unele dintre produsele preferate ale britanicilor nu se mai regăsesc pe rafturile magazinelor. Guvernul a încercat să minimalizeze amploarea problemelor, însă dacă situaţia va deveni critică, acesta ar putea introduce raţionalizarea de urgenţă a alimentelor, spun experţii.

Cele mai mari supermarketuri ale Marii Britanii avertizează că aşa-numita pingdemie ameninţă aprovizionarea ţării cu alimente, scrie Deutsche Welle. Ziarele au afişat pe primele pagini imagini cu rafturi goale în condiţiile în care până la 600.000 de angajaţi britanici au fost nevoiţi să se autoizoleze, potrivit datelor oficiale.

Termenul de „pingdemie“ are legătură cu o aplicaţie oficială a Serviciilor Naţionale de Sănătate care alertează „ping“ utilizatorii atunci când aceştia au intrat în contact cu un caz pozitiv de coronavirus. Aceştia primesc mai apoi un mesaj prin care sunt sfătuiţi să rămână acasă timp de 10 zile.

Criticii spun că tehnologia aplicaţiei este prea sensibilă. Au­torităţile locale admit că mulţi oameni au şters aplicaţia pentru a scăpa de probleme.

Retaileri ca Lidl au declarat că situaţia devine din ce în ce mai dificilă şi că începe să aibă impact asupra acti­vităţilor. Un număr de benzinării se con­frun­tă de asemenea cu o scădere a li­vră­rilor din cauza unei penurii de şoferi.

Şi în sectorul transporturilor sunt pro­bleme, trenuri şi autobuze fiind anulate, iar mai multe linii de metrou au fost obligate să închidă mai de­vre­me, potrivit The Guardian. De ase­me­nea, şefii de spitale avertizează că lipsa de personal le afectează operaţiunile.

Fabricile din întreaga UK întâmpină probleme din moment ce sute de angajaţi trebuie să se autoizoleze în acelaşi timp, unele fiind pe punctul de a se închide, altele de a-şi reduce producţia.

În industria ospitalităţii, liderii cred că până la 20% din personal sunt obligaţi să se izoleze simultan.

Potrivit Reuters, guvernul britanic a anunţat că în sectorul alimentar vor fi efectuate teste zilnice de contact pentru ca cei alertaţi de aplicaţie să poată continua să muncească.

Secretarul de stat pentru business Kwasi Kwarteng a anunţat că o listă cu sectoarele ce vor fi scutite de regulile de izolare urmează să fie publicată în scurt timp, notează The Independent. Lista va fi una foarte scurtă, a adăugat acesta.

Consumatorii sunt îndemnaţi să nu-şi facă stocuri în condiţiile în care unele supermarketuri se confruntă deja cu rafturi foale. Scenele pot părea alarmante, dar cât de mare este probabilitatea ca Marea Britanie să rămână fără alimente?

Michael Winter, profesor la Universitatea Exeter, spune că Marea Britanie ar putea teoretic rămâne fără alimente, dar că această probabilitate este foarte redusă. În cazul în care situaţia ar deveni critică, însă, guvernul ar putea introduce raţionalizarea de urgenţă a alimentelor.

Pentru Tom Holder, de la British Retail Consortium, cel mai mare risc are legătură cu cumpărăturile excesive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO