Business Internaţional

Plahotniuc, mesaj pentru Trump: R.Moldova vrea să fie un pod, nu un câmp de luptă între Est şi Vest

Plahotniuc, mesaj pentru Trump: R.Moldova vrea să fie un...

Autor: Raluca Manga

08.01.2017, 12:59 337

"Fiind o mică fostă republică sovietică fără ieşire la mare, înconjurată naţiuni NATO la vest şi Ucraina la est, Republica Moldova are, în mod clar, o miză importantă de pe urma vreunei reconcilieri americane cu Rusia. Şi în timp ce ultimul lucru pe care îl dorim este să ne slăbim ancorarea în Occident, suntem optimişti că viziunea preşedintelui-ales Trump poate transforma în bine mediul de securitate din regiuna noastră", a scris oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc.

"În calitatea de om de afaceri la rândul meu, care crede de asemenea în « arta negocierii», sunt încrezător că abordarea non-conflictuală a lui Trump vizavi de Moscova nu doar că va reduce tensiunile dintre ţările voastre, ci va reduce, de asemenea, presiunea exercitată asurpa unor state ca al nostru de a alege o tabără. În timp ce Republica Modova nu vrea să fie atrasă înapoi pe orbita Moscovei, ştim de asemenea că nu putem prospera ca pion în lupta pentru putere dintre Est şi Vest".

"În loc să fim atraşi într-un nou război rece, vrem să mergem mai departe cu o economie de piaţă liberă integrată în Occident dar în relaţii de pace cu Estul. Şi ne aşteptăm ca Statele Unite să continue să susţină călătoria noastră istorică către locul nostru firesc în comunitatea europeană".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO