Business Internaţional

"PLANUL B": Ce va face Europa dacă pachetul de măsuri de austeritate nu trece de parlamentul elen?

"PLANUL B" intră în atenţia Uniunii Europene. Ce va face Europa dacă pachetul de măsuri de austeritate nu trece de parlamentul elen?

Autor: Adrian Voicu,

27.06.2011, 12:51 2308

Cu doar câteva zile înainte ca parlamentul grec să se exprime cuprivire la măsurile de austeritate propuse de guvernul condus deGeorge Papandreou, Europa pare să se pregătească pentru un planB.

Astfel, Uniunea Europeană lucrează la un plan de rezervă încazul în care parlamentul de la Atena nu va aproba pachetul deausteritate, scrie Financial Times Deutschland.

Joi, parlamentul grec va trebui să voteze asupra unui pachet dereducere a cheltuielor şi doar în cazul în care acest pachet vatrece de parlament guvernul de la Atena va primi încă o tranşă, de12 miliarde de euro, din partea UE şi FMI, la mijlocul luniiiulie.

Cu toate că oficialii UE nu se aşteaptă ca votul din parlamentsă fie negativ, experţi ai Comisiei Europene, Euro Group şi BCEanalizează situaţia din Grecia, unde majoritate firavă de 155 deparlamentari din 300 pare să fie măcinată de opoziţie.

Conform publicaţiei, în cazul în care pachetul de austeritate nuprimeşte aprobarea parlamentului, autorităţile europene sepregătesc pentru evitarea extinderii crizei către Spania. DeoarecePortugalia şi Irlanda primesc în prezent ajutor financiar şi suntdeja scoase de pe piaţă, centrul atenţiei va fi Spania, este depărere ministrul irlandez de finanţe Michael Noonan.

Wolfgang Schaueble, ministru de finanţe german, a declarat că"Trebuie să ne asigurăm cât mai repede că riscul de contagiune asistemului financiar către alte ţări UE este eliminat". Declaraţiaacestuia vine după ce Jens Weidmann, preşedinte al rezerveifederale germane, a declarat că o Grecie falimentară nu va pune înpericol existenţa monedei europene: "Moneda europeană va rămânestabilă în acest caz".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO