Business Internaţional

Planul fiscal propus de Trump cauzează creşterea abruptă a costurilor de împrumut americane şi tensionează pieţele financiare globale. „Nu este de mirare că investitorii sunt precauţi în a susţine niveluri nesustenabile ale deficitului pentru marile economii ale lumii”

Planul fiscal propus de Trump cauzează creşterea...

Autor: Valeriu Dănilă

22.05.2025, 17:36 311

Din SUA până în Japonia, costurile pe termen lung ale împrumuturilor pentru cele mai mari economii ale lumii cresc puternic, pe măsură ce investitorii pun sub semnul întrebării capacitatea guvernelor de a acoperi deficitule bugetar masive, scrie Bloomberg.

Randamentele obligaţiunilor pe 30 de ani au depăşit săptămâna aceasta 5% în SUA, nu departe de nivelul maxim din 2007, în timp ce în Japonia au atins cele mai ridicate valori din 1999, iar licitaţiile din ambele ţări au înregistrat cerere slabă.

Obligaţiunile pe termen lung din Marea Britanie, Germania şi Australia au fost şi ele supuse presiunii.

Investitorii avertizează că guvernele nu pot continua să se împrumute în ritmul în care au făcut-o când ratele dobânzilor erau aproape de zero, mai ales că tensiunile comerciale şi inflaţia persistentă au redus probabilitatea ca factorii de decizie să relaxeze substanţial politica monetară.

„Nu este de mirare că investitorii sunt precauţi în a susţine niveluri nesustenabile ale deficitului pentru marile economii ale lumii”, a declarat Kathleen Brooks, directoare de cercetare la XTB, adăugând că obligaţiunile corporative par mult mai atractive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels