Business Internaţional

Planul fondului suveran norvegian de a renunţa la investiţiile din sectorul petrolier şi al gazelor are răsunet la nivel internaţional

Planul fondului suveran norvegian de a renunţa la...

Autor: Catalina Apostoiu

20.11.2017, 00:00 779

Propunerea Norvegiei de a vinde acţiuni de 35 de miliarde de dolari din sectorul petrolier şi al gazelor dă un impuls brusc şi fără paralel unei mişcări de a atrage investitorii în lupta împotriva schimbărilor climatic, scrie Bloomberg.

Fondul suveran de 1.000 miliarde de dolari al ţării a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că ar putea renunţa la acţiunile Exxon Mobil, Royal Dutch Shell şi altor giganţi petrolieri pentru a-şi diversifica deţinerile şi a se proteja împotriva scăderii preţurilor ţiţeiului.

Norges Bank Investment Management nu ar fi primul investitor internaţional care renunţă la combustibilii fosili, însă până acum majoritatea acestor investitori au fost fonduri de pensii de stat, universityăţi şi alţi jucători mici.

Fondul norvegian este cel mai mare investitor în acţiuni din lume, iar dacă îşi va pune în aplicare planul, acesta va fi primul care va abandona cu totul sectorul. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO