Business Internaţional

Planul lui Macron pentru cucerirea Europei, etapa a doua

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Autor: Catalina Apostoiu

28.11.2019, 00:05 938

Eforturile lui Macron au riscuri ataşate, însă menţinerea statu-quo-ului actual ar putea fi letală pentru UE.

La doi ani şi jumătate după preluarea preşedinţiei Franţei, Emmanuel Macron încearcă să-şi cimenteze poziţia de lider al UE. Nereuşind să o aducă pe Angela Merkel, cancelarul german, de partea sa, acesta acţionează singur,  iar marele său plan este de a desfiinţa lucruri din mers, scrie Bloomberg.

Într-un birou minimalist din centrul Parisului, consilierii lui Macron au petrecut luni întregi încercând să determine care dintre ideile şefului lor îi va enerva cel mai mult pe aliaţii acestuia. Aceştia au calculat ce-i va înfuria cel mai mult pe nemţi, ce poate fi făcut la cele mai mici costuri şi va atrage cel mai mult atenţia asupra acestuia, potrivit unei persoane familiare cu activitatea consilierilor.

Modelul include analizarea impactului stopării extinderii UE, restricţionării drepturilor la călătorii fără paşaport şi cooperarea în domeniul apărării. Adăugând avertismentul provocator privitor la Nato, rezultă etapa a doua a planului lui Macron de a transforma Uniunea Europeană.

„Macron crede că asistăm la începuturile unei lumi bipolare şi vrea ca Europa să fie jucător, nu obiect în acest joc“, arată Martin Quencez, director în cadrul German Mashall Fund.

Acţiunile lui Macron stârneşte nemulţumire profundă în rândul vechilor parteneri ai Franţei, dar şi dezbateri îndelung suprimate, creând noi alianţe neaşteptate. Iar, spun prieteni şi inamici deopotrivă, strategia ar putea funcţiona. Echipa lui Macron argumentează că UE nu-şi mai poate permite să lucreze cu vechile obiceiuri. Provocările aflate în faţa blocului sunt prea mari pentru ca liderii acestuia să continue să se mişte în ritmul celui mai lent membru cu privire la toate subiectele.

Eforturile lui Macron au riscuri ataşate, însă menţinerea status quo-ului actual ar putea fi letală pentru UE, spune un oficial.

Rusia a devenit o linie comună în gândirea lui Macron. În timp ce fostele state sovietice văd în Rusia o putere resurgentă, Macron vede un potenţial aliat. Poate că ultimele iniţiative ale lui Macron s-au concentrat pe Rusia, dar centrul proiectului său este reprezentat de puterea Europei. Cu o Chină mai agresivă şi o Americă mai puţin de încredere, Macron vrea ca UE să creeze mecanisme pentru a se afirma ca jucător geopolitic mai bine organizat.

În spatele scenelor, diplomaţii mai multor ţări din UE spun că guvernele lor susţin viziunea lui Macron mai mult decât admit în public. Unii sunt însă profund deranjaţi de stilul lui Macron.

Echipa lui Macron creionează acum următorii paţi ai planului lui Macron. Aceasta testează toate iniţiativele acestuia folosing un sistem ce evaluează fiecare idee în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi gradul de opoziţie care ar fi generat, costuri şi gradul de schimbare necesar.

ìMacron oferă o viziune geopolitică foarte coerentă a lumii. Este probabil singurul lider occidental care are în prezent o astfel de viziuneî, remarcă Bruno Tertrais, director adjunct al Fundaţiei pentru Cercetare Strategică din Paris.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO