Business Internaţional

Platina, metalul preţios care nu străluceşte

Autor: Cristina Rosca

09.11.2010, 23:51 1190

În ultimul an cererea pentru metale preţioase a fost în continuăcreştere. Pentru platină însă această perioadă nu a fost însă lafel de bună, ba mai mult, metalul a avut cea mai slabă evoluţie dedupă 2006, scrie Bloomberg.

Combinaţia dintre producţie neîntreruptă în Africa de Sud şi unal treilea an de cerere în stagnare a limitat avansul preţuluipentru platină la 20% în acest an, cu 24% sub performanţa recorddin 2008. Prin comparaţie, paladiul s-a apreciat cu 68%, argintulcu 58%, iar aurul cu 27 de procente.

Investitorii îşi îndreaptă tot mai mult atenţia către metalepreţioase în condiţiile în care Fed injectează încă 600 de miliardede dolari în sistemul financiar şi cumpără mai multe titluri dedatorie pentru a ajuta economia americană.

Platina nu are însă de câştigat de pe urma acestei situaţii lafel de mult ca "surorile" sale, deoarece oferta depăşeşte încontinuare cererea pentru al treilea an consecutiv, potrivitinformaţiilor oferite de GFMS, o companie de cercetare dinLondra.

"Platina este cel mai slab performer", spune Brian Hicks, de laUS Global Investors din San Antonio. "Platina poate fi utilizată înindustrie, la fel ca paladiul, însă piaţa paladiului este mairestrânsă. De asemenea, platina nu este genul de metal care săatragă fluxuri continue de fonduri, precum aurul şi argintul, înaceastă perioadă marcată de incertitudine."

Hicks a vândut platină şi a cumpărat aur în trimestrul trei."Ne-am decis că am prefera să deţinem mai multe active în aur decâtîn platină deoarece ne temem de o încetinire a ritmului de creştereal economiei", a spus el.

Speculaţiile tot mai numeroase potrivit cărora măsurile destimulare economică vor alimenta inflaţia, apărute într-un momentîn care economia mondială îşi revine după cea mai profundărecesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial, au împinsinvestitorii să opteze pentru metale preţioase. Astfel, aceştia aucumpărat 16.406 tone de aur, argint, platină şi paladiu în acestan, potrivit Bloomberg. Din totalul de 25.030 de tone extrase înacest an, investitorii au luat 65%, lăsând mai puţină materie primădecât de obicei bijutierilor, producătorilor de sticlă şiproducătorilor auto.

Preţul pentru platina cu livrare imediată a scăzut cu 11 dolari,respectiv 0,6%, până la 1.757,5 dolari uncia. Preţul aurului s-adepreciat cu 0,2% la începutul săptămânii după ce atinsese un nivelmaxim record de 1.398,6 dolari uncia. Argintul a pierdut şi el0,4%, până la 26,6488 dolari uncia. Singurul care a înregistrat oevoluţie pozitivă a fost paladiul, cu un avans de 0,6%, până la690,75 dolari.

Evoluţia metalelor preţioase din acest an a fost mai bună decâtcea a acţiunilor companiilor şi a obligaţiunilor, deoareceinvestitorii au căutat astfel să se pună la adăpost de posibileprobleme economice şi financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO