Business Internaţional

Plonjonul sectorului manufacturier mondial, provocat de războiul comercial, reînnoieşte îngrijorările privind soarta celor mai mari economii

Plonjonul sectorului manufacturier mondial, provocat de...

Autor: Catalina Apostoiu

03.10.2019, 00:04 286

OMC se aşteaptă la o creştere a comerţului mondial de doar 1,2% în acest an, faţă de 3% în 2018.

În SUA, activitatea fabricilor s-a contractat pentru a doua lună consecutiv în septembrie, atingând un minim pe 10 ani. În cazul celei mai mari economii a zonei euro, cea germană, cele mai mari institute economice ale ţării şi-au redus proiecţiile de creştere economică în urma declinului continuu al sectorului manufacturier. OMC a avertizat recent cu privire la încetinirea dramatică a comerţului mondial.

Cifrele privind sectorul manufacturier american s-au înscris într-o serie de date publicate recent ce atrag atenţia asupra impactului global al războiului comercial dintre SUA şi China, scrie The Wall Street Journal.

The Institute for Supply Management a anunţat că indicele său privind sectorul manufacturier a scăzut la 47,8 în septembrie, cel mai scăzut nivel din iunie 2009.

Stephen Stanley, economist Amherst Pierpoint, arată că perspectivele economiei americane sunt în continuare bune pentru că cheltuielile consumatorilor şi piaţa muncii rămân relativ solide.

Indicatorii PMI pentru Europa şi Asia publicaţi recent arată un declin în adâncire al activităţii fabricilor în septembrie, în contextul în care încetinirea exporturilor afectează fabricile. La nivelul zonei euro, activitatea se situează la cel mai scăzut nivel din octombrie 2012.

„Lucrurile se vor înrăutăţi probabil. Companiile rămân pesimiste cu privire la anul viitor, optimismul situându-se la un minim pe şapte ani pe fondul temerilor privind războiul comercial, semnelor de încetinire a economiei mondiale şi îngrijorărilor de ordin geopolitic“, a declarant Chris Williamson, economist-şef al IHS Markit.

În cazul Germaniei, cele mai mari cinci institute de cercetare ale şării şi-au redus proiecţiile de creştere economică, în condiţiile în care producători din cea mai mare economie europeană se confruntă cu scăderea cererii la nivel mondial şi impactul disputelor comerciale, scrie Bloomberg.

PIB-ul german va avansa cu 1,1% în 2020, anticipează experţii, faţă de estimarea de 1,8% lansată în aprilie. Raportul acestora formează baza proiecţiilor guvernului.

„Motivele încetinirii creşterii sunt în primul rând legate de sectorul manufacturier“, se arată în raport.

Pentru acest an, experţii economici şi-au redus estimările la 0,5% de la 0,8%, ceea ce ar constitui cea mai slabă performanţă din 2013.

Odată cu publicarea de noi estimări privind evoluţia comerţului mondial, Organizaţia Mondială a Comerşului a avertizat că încetinirea sectorului ar putea afecta investiţiile şi locurile de muncă, potrivit Wall Street Journal.

„Crearea de noi locuri de muncă ar putea fi obstrucţionată în condiţiile în care companiile angajează mai puţini muncitori pentru a produce bunuri şi servicii pentru export“, arată Roberto Azevedo, director general OMC.

Organismul din Geneva se aşteaptă ca comerţul mondial să crească doar cu 1,2% în acest an, faţă de 3% în 2018. Dacă estimarea OMC se va dovedi corectă, acesta va fi cea mai slabă creştere anuală din 2009.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO