Business Internaţional

Pneumonia lui Hillary Clinton a dus luni dimineaţă la scăderea burselor

Pneumonia lui Hillary Clinton a dus luni dimineaţă la...

Autor: Bianca Dorobanţu

12.09.2016, 11:34 77394

Hillary Clinton a părăsit brusc ieri ceremonia de comemorare a victimelor atentatului din 11 septembrie, după ce i s-a făcut rău din cauza căldurii, potrivit unui oficial din echipa sa de campanie. Imaginile în care aceasta este ajutată să urce într-o maşină deja au devenit deja virale pe internet, scrie MarketWatch.

Ulterior, surse din staff-ul de campanie a lui Hillary Clinton au confirmat că aceasta suferă de pneumonie, fiind nevoită să-şi anuleze turneul electoral pe care urma să-l aibă în California. Investitorii, care deja au fost afectaţi de o vineri de pomină pe burse la sfârşitul săptămânii trecute - care a dus la cea mai mare scădere din ultimele trei luni pe pieţele de capital, au primit încă o lovitură odată cu veştile despre starea de sănătate a lui Hillary. Volatilitatea din piaţă deja a reînceput să apară pe fondul semnalelor că unul dintre cei doi candidaţi principali la preşedinţia Statelor Unite este bolanv.

Acest episod vine în contextul în care adversarul republican al lui Hillary Clinton, Donald Trump a acuzat-o recent pe această că ar avea o stare de sănătate precară, care ar împiedica-o să exercite funcţia de preşedinte. Speculaţiile că nu s-ar simţi bine au fost respinse atunci de Clinton, în vârstă de 68 de ani.

Astfel, victoria lui Hillary Clinton la alegerile prezidenţiale este pusă acum sub un con de umbră, mai ales de către pieţele bursiere, care au înclinat spre această victorie. Acum, Predictit, bursă a rezultatelor politice, îi dă lui Donald Trump o şansă din trei să câştige alegerile, scrie MarketWatch.

Acest lucru ar însemna pentru investitori multă volatilitate a pieţelor, care nu trebuie să aibă parte de surprize şi de incertitudine. Posibila victorie a lui Trump ar însemna ambele lucruri.

Bursele vor reacţiona în cazul în care funcţia de preşedinte va fi ocupată de Trump, un un personaj controversat prin declaraţiile pe care le face. Victoria acestuia la alegerile prezidenţiale ar mai însemna o scădere a dolarului, care va fi da un nou impuls preţului aurului şi altor valute precum francul eleveţian. Trump deja a declarat un război valutar împotriva partenerilor precum China şi japonia.

Dacă Trump a fi ales, companiile din industria de apărare ar trebui să se bucure de o creştere: Trump a promis să crească drastic cheltuielile Americii pentru apărare. O evntuală victorie a lui Trump ar însemna readucerea în lumina reflectoarelor a industriei farmaceutice, inclusiv a asigurătorilor companiilor de biotehnologie şi a celor farmaceutice. Investitorii se tem că o victorie a lui Hillary, care a promis reducerea costurilor, va înseman rate de profit mai mici pentru companiile din industria farma.

Implicaţiile unei victorii ale lui Trump nu s-ar opri totuşi aici. Ar însemna creşterea acţiunilor companiilor imobiliare, mulţumită ”zidului” pe care promite să-l consutriască la graniţa cu Mexicul, dar şi ridicarea sancţiunilor împotriva Moscovei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO