Business Internaţional

Poate Africa să înlocuiască livrările de gaze ruseşti către Europa?

Poate Africa să înlocuiască livrările de gaze...

Autor: Daniel Belu

22.05.2022, 08:42 1143

Ţările africane se numără printre cele care speră să îşi sporească exporturile de gaze către Uniunea Europeană, după ce UE s-a angajat să îşi reducă dependenţa de resursele ruseşti în urma invaziei din Ucraina, conform BBC.

Suspendarea de către Rusia a livrărilor de gaze către Polonia şi Bulgaria din cauza refuzului acestora de a plăti în ruble, moneda rusă, a fost o dovadă clară a ameninţării cu care se confruntă zona euro. Rusia deţine cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume şi este cel mai mare exportator, reprezentând aproximativ 40% din importurile Europei.

UE doreşte să reducă aprovizionarea cu două treimi până la sfârşitul anului şi să devină independentă de toţi combustibilii fosili până în 2030.

Cu toate acestea, economistul în domeniul energiei Carole Nakhle spune că, având în vedere că exporturile combinate ale marilor jucători africani din industrie, (Algeria, Egipt şi Nigeria) reprezintă mai puţin de jumătate din ceea ce Rusia furnizează Europei, este puţin probabil ca acestea “să compenseze în acest moment orice pierderi din livrările ruseşti”.

“Vestea bună este că va exista un interes mai mare pentru ţările care au deja resursele necesare pentru a înlocui gazul rusesc, iar Africa se află într-o poziţie foarte bună. Vom vedea mai multe investiţii”, spune ea.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO