Business Internaţional

Poate Grecia să se salveze prin adoptarea unei monede paralele?

Wolfgang Schaeuble, ministrul de finanţe al Germaniei. AFP/Mediafax Foto

Wolfgang Schaeuble, ministrul de finanţe al Germaniei. AFP/Mediafax Foto

Autor: Luiza Chiroiu

02.06.2015, 00:04 1705

Ideea folosirii unei monede paralele în Grecia, pe lângă euro, pentru a plăti taxele, salariile, pensiile şi orice alte produse şi servicii, părea de neconceput până de curând.

Tot mai mulţi analişti au început însă să ia în calcul această posibilitate în ultimele luni, întrucât negocierile dintre guvernul de la Atena şi creditorii săi internaţionali par că se transformă într-un şir lung de acuze reciproce în loc să se încheie cu un acord de prelungire a programului de bailout.

Şi ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a arătat că Grecia ar putea avea nevoie de o monedă paralelă pentru a-şi salva economia, fără să fie nevoită să iasă din zona euro, în cazul în care discuţiile cu creditorii eşuează, scrie Bloomberg. Scopul adoptării unei monede paralele, emise de banca centrală a Greciei sub forma unei „datorii“ care poate fi trecută de la o persoană la alta, este să permită guvernului să păstreze rezervele în euro pentru a plăti datoriile către creditorii externi. Numai în iunie, Atena trebuie să ramburseze 1,6 miliarde euro către FMI.

Teoretic, populaţia ar urma să îmbrăţişeze ideea, pentru că astfel grecii pot fi siguri că îşi vor primi salariile şi pensiile de la stat, putând astfel să-şi plătească şi taxele.

„Moneda paralelă nu înseamnă bani care ar trebui luaţi în râs. Aceasta are o valoare tangibilă, concretă din prima zi. Este doar o altă formă de a crea bani“, spune Alan Harvey, economist al Institutului pentru Analize Economice din SUA.

Moneda paralelă ar putea să fie şi una virtuală, electronică, susţin analiştii. Robert Parenteau, care deţine o firmă de consultanţă şi investiţii în SUA, spune că ideea ar putea funcţiona chiar şi în Italia sau Spania.

Unii economişti de la banca americană Goldman Sachs descriu ideea adoptării monedei paralele ca aparţinând unei „arii gri“ aflate între menţinerea în zona euro şi renunţarea completă la moneda europeană.

Pe de altă parte, există şi analişti care consideră că adoptarea unei monede paralele nu reprezintă o idee bună, întrucât ar agrava situaţia politică din Grecia. În plus, oamenii nu ar avea încredere în noua monedă şi nu ar accepta-o, aşa cum s-a întâmplat cu euro, spune Funk Kierkegaard, economist la Institutul de Economie Internaţională Peterson.

Vocile care susţin adoptarea unei monede care să circule în Grecia în paralel cu euro sunt încurajate de impasul în care se află negocierile dintre guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali de aproape cinci luni. Grecia încearcă să obţină deblocarea unei tranşe de 7,2 miliarde euro din pachetul de sprijin financiar de 240 miliarde euro încheiat cu Comisia Europeană, BCE şi FMI în 2010. Creditorii externi au condiţionat acordarea de noi fonduri de aplcarea unor reforme, pe care guvernul condus de Alexis Tsipras nu este dispus să le accepte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO